24 Април 2024 г. Сряда

Вие, господа политици, съсипахте индустрията, избухна Тренчев

2014-07-18 18:04:21

Вие, господа политици, съсипахте индустрията. Хубаво говорите за реиндустриализация, дума, която гали ухото, нозащо не говорите за деиндустриализацията, която се случи от 89 г. насам?

С тези ярки думи президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев се обърна към участниците на форума, озаглавен „Възраждане на индустрията в България", който се провежда в сградата на КНСБ.

Други участници в събитието са президентът на КНСБ Пламен Димитров, зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев, деканът на Стопанския факултет към Софийския университет Тодор Попов, депутати и експерти.

Тренчев уточни още, че предпочита да говори политически некоректно за това, което 14 поред правителства в България са направили с икономиката на страната. Тренчев добави, че приватизацията е родила назначени от политиците капиталисти.

Самият процес на раздържавяване е протекъл без да се спазват редица правила, според него. По думите на президента на КТ Подкрепа, ако приватизацията беше протекла по-добре, то сега предприятията щяха да работят.

Тренчев заяви, че страната ни трябва да се спре да се хвали с ниските си данъци и заплати, с които да привлича инвеститори. По думите му, ако това имаше значение, никой нямаше да отиде в Швеция, където данъците са чудовищни.

Пламен Димитров от своя страна цитира новоизбраният председател на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заяви, че до 2020 г. ролята на индустрията в ЕС трябва да нарасне. Димитров посочи, че за това са предвидени 300 млрд. евро за целия ЕС и че България трябва да действа активно за да може да ги усвои.

По думите на президента на КНСБ индустриите, които имат голям потенциал за растеж, са металургията, химическата и фармацевтичната, ИТ секторът, машиностроенето и автомобилостроенето, туризмът и селското стопанство.

Препоръките от изнесените доклади включват подкрепа на държавата, която не е задължително да бъде финансова, като това може да стане под формата на облекчени административни процедури, по-бързо издаване на разрешения и т.н.

Друг акцент в него е България да настоява за по-ниски цели внамаляването на въглеродните емисии, защото заложените 40% спад до 2030 г. ще струват много на всички сектори на икономиката.

Пред участниците на конференцията доц. Тодор Попов заяви, четрябва да се инвестира в човешкия капитал, защото всичко се прави от хората. Той посочи, че страната ни е на дъното по отделени средства за образование, както по абсолютна стойност, така и по дял от БВП.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати