Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Фев 18
Начало arrow Политика arrow Специален закон за КТБ ще освободи от отговорност институциите, смята Менда ...

Специален закон за КТБ ще освободи от отговорност институциите, смята Менда Стоянова

  Print E-mail
2014-07-18 13:26:50
източник: dnevnik.bg

Ако бъде приет специален закон, който да реши ситуацията в КТБ, това ще е опасен прецедент, коментира в интервю за "24 часа" депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Решението е трудно, но чак специален закон, извънредно законодателство..не", посочва тя.

Според нея БНБ трябва да действа според действащите закони, а не чрез специален документ тя и всички останали институции да бъдат на практика освободени от отговорност.

В режима на специален надзор, под който са поставени банките от групата на КТБ има законови стъпки и процедури, които позволяват подобряване ликвидността на банката, смята депутатът. Тя посочва, че специален закон ще лиши институциите от възможността да използват тези инструменти.

Стоянова допълва, че не може с лека ръка да се отхвърли възможността да бъдат спасени депозитите на частни фирми, общини, болници и др. за общо 2.2 млрд. лв.

Междувременно бившият депутат от БСП Георги Кадиев публикува снощи на интернет страницата си проект на нов вариант на специален закон, който отново предвижда обезпечаване на всички депозити в банката, но с намаляване на лихвите и след данъчна ревизия за сумите над гарантираните от действащото законодателство.

На въпрос за ситуацията около бюджета и предложената от правителството актуализация Менда Стоянова посочва, че дори и сега да се повишат приходите, за които е известно, че изостават спрямо плана, то "минималната дупка в бюджета ще бъде поне 1 млрд. лв.

Ако актуализацията на бюджета не се случи, има два, и все лоши сценарии, смята депутатът . Единият е служебният кабинет да бъде поставен на изпитание, а вторият е новото редовно правителство да прави актуализацията през ноември, когато няма да има време "нито да тегли дълг, нито да се разплаща".

Вчера депутатите от БСП бламираха собственото си правителство като  не осигуриха кворум за гласуване по предложената от кабинета актуализация.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  Новини Президентът, Европейският съюз и местната власт са единствените с положителен рейтинг. Това показват резултатите от проучване на Агенция "Афис", извършено между 17 и 22 януари - малко ...
  Новини "Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни, хладилниците на хората и няма да вдигне пенсиите. Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах."Това ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?