Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 21
Начало arrow Политика arrow Специален закон за КТБ ще освободи от отговорност институциите, смята Менда ...

Специален закон за КТБ ще освободи от отговорност институциите, смята Менда Стоянова

  Print E-mail
2014-07-18 13:26:50
източник: dnevnik.bg

Ако бъде приет специален закон, който да реши ситуацията в КТБ, това ще е опасен прецедент, коментира в интервю за "24 часа" депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Решението е трудно, но чак специален закон, извънредно законодателство..не", посочва тя.

Според нея БНБ трябва да действа според действащите закони, а не чрез специален документ тя и всички останали институции да бъдат на практика освободени от отговорност.

В режима на специален надзор, под който са поставени банките от групата на КТБ има законови стъпки и процедури, които позволяват подобряване ликвидността на банката, смята депутатът. Тя посочва, че специален закон ще лиши институциите от възможността да използват тези инструменти.

Стоянова допълва, че не може с лека ръка да се отхвърли възможността да бъдат спасени депозитите на частни фирми, общини, болници и др. за общо 2.2 млрд. лв.

Междувременно бившият депутат от БСП Георги Кадиев публикува снощи на интернет страницата си проект на нов вариант на специален закон, който отново предвижда обезпечаване на всички депозити в банката, но с намаляване на лихвите и след данъчна ревизия за сумите над гарантираните от действащото законодателство.

На въпрос за ситуацията около бюджета и предложената от правителството актуализация Менда Стоянова посочва, че дори и сега да се повишат приходите, за които е известно, че изостават спрямо плана, то "минималната дупка в бюджета ще бъде поне 1 млрд. лв.

Ако актуализацията на бюджета не се случи, има два, и все лоши сценарии, смята депутатът . Единият е служебният кабинет да бъде поставен на изпитание, а вторият е новото редовно правителство да прави актуализацията през ноември, когато няма да има време "нито да тегли дълг, нито да се разплаща".

Вчера депутатите от БСП бламираха собственото си правителство като  не осигуриха кворум за гласуване по предложената от кабинета актуализация.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?