24 Април 2024 г. Сряда

Специален закон за КТБ ще освободи от отговорност институциите, смята Менда Стоянова

2014-07-18 13:26:50
Ако бъде приет специален закон, който да реши ситуацията в КТБ, това ще е опасен прецедент, коментира в интервю за "24 часа" депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Решението е трудно, но чак специален закон, извънредно законодателство..не", посочва тя.

Според нея БНБ трябва да действа според действащите закони, а не чрез специален документ тя и всички останали институции да бъдат на практика освободени от отговорност.

В режима на специален надзор, под който са поставени банките от групата на КТБ има законови стъпки и процедури, които позволяват подобряване ликвидността на банката, смята депутатът. Тя посочва, че специален закон ще лиши институциите от възможността да използват тези инструменти.

Стоянова допълва, че не може с лека ръка да се отхвърли възможността да бъдат спасени депозитите на частни фирми, общини, болници и др. за общо 2.2 млрд. лв.

Междувременно бившият депутат от БСП Георги Кадиев публикува снощи на интернет страницата си проект на нов вариант на специален закон, който отново предвижда обезпечаване на всички депозити в банката, но с намаляване на лихвите и след данъчна ревизия за сумите над гарантираните от действащото законодателство.

На въпрос за ситуацията около бюджета и предложената от правителството актуализация Менда Стоянова посочва, че дори и сега да се повишат приходите, за които е известно, че изостават спрямо плана, то "минималната дупка в бюджета ще бъде поне 1 млрд. лв.

Ако актуализацията на бюджета не се случи, има два, и все лоши сценарии, смята депутатът . Единият е служебният кабинет да бъде поставен на изпитание, а вторият е новото редовно правителство да прави актуализацията през ноември, когато няма да има време "нито да тегли дълг, нито да се разплаща".

Вчера депутатите от БСП бламираха собственото си правителство като  не осигуриха кворум за гласуване по предложената от кабинета актуализация.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати