29 Март 2024 г. Петък

Най-голямата магистратска организация напуска Гражданския съвет към ВСС

2014-07-18 13:25:12
Висшият съдебен съвет (ВСС) за пореден път се изяви като бранител на статуквото и демонстрира отсъствието на каквато и да било воля за провеждане на съдебна реформа. Изборът на кандидатите за председатели на върховните съдилища е от особено съществено значение, тъй като върховните инстанции в съдебната власт са не само олицетворение на нейния облик, но и решаващ фактор за качеството на правораздаването. 

Така най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите мотивира напускането си от  Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет. Причината е отказа на мнозинството от кадровия орган на Темида да промени спорните правила за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), председател на Върховния административен съд и главен прокурор. 

В писмото си от организацията напомнят, че единствено провеждането на прозрачна и честна процедура може да гарантира доверие в качеството на избора. На заседание преди две седмици с нелеп дебат и загърбвайки препоръките на Европейската комисия (ЕК) членовете на съвета не промениха нищо от правилата, с които беше избран главният прокурор преди близо две години. А вчера ВСС определи само две седмици за номинации на кандидати за председател на ВКС и насрочи избора за 25-ти септември.

"ВСС отказа да приеме предложените мерки за обезпечаване на легитимността на процедурата за избор на трите най-висши длъжности. Така пренебрегна както силно негативните настроения на недоверие сред съдиите, формирани от проведените досега неубедителни избори, така и множеството тревожни констатации и препоръки в доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка от 22.01.2014 г. и техническия доклад към него", пишат от ССБ. 

От организацията призоваха за промяна на правилата още през пролетта, а малко след това двама от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев и Камен Иванов внесоха предложения за промени, сред които бяха - изготвяне на профил на длъжността, допускане на наблюдатели в работата на комисиите на съвета, които подготвят избора, възможност номинации да правят и съдиите от върховните съдилища.

Всичко това не беше възприето от мнозинството в съвета, като кадровиците на Темида останаха твърдо и на позицията да се гласува по електронен път, а не с бюлетина.

"С факта на отхвърлянето им ВСС дава крайно негативен и обезкуражителен знак на обществото и на магистратската общност, защото афишира намерението си да провежда изборите по познатия ни, напълно неприемлив начин – въз основа на неразбираеми подбуди, по неясни критерии, с незащитими мотиви и почти без изключение – с предизвестен резултат", пишат от организацията.

Предложението от Иванов и Калпакчиев промени са били приети от Гражданския съвет към ВСС.

"За пореден път обаче ВСС дори не обсъди предложените на вниманието му становища. Прегледът на събитията от момента на създаването на Гражданския съвет досега показва, че в действителност няма никакво взаимодействие между този орган и ВСС. Показателно е, че едва наскоро и след многократни напомняния Съветът предприе действия чрез две от своите комисии за изготвяне на отговор по няколко от актовете на Гражданския съвет, един от които с давност от месец януари на 2014 г. В нито един случай обаче ВСС не е изразил отношение към позициите на Гражданския съвет, от което да е видно поне минимално усилие за постигане на съзидателно сътрудничество със същия орган, създаден, за да бъде действен коректив от полза при реализиране на стратегическите политики в областта на съдебната реформа", отбелязват от организацията.

ССБ отбелязва, че няма нито взаимодействие, нито сътрудничество между Гражданския съвет и ВСС. "Както в последния случай, така и в поредица други, участието на гражданските и професионалните организации при формулиране на въпроси от значение за реформирането на съдебната власт е сведено до груба формалност. А резултатите от осъществявания от същите организации мониторинг и препоръките им по конкретни дейности на ВСС са игнорирани изцяло".

Според организацията всъщност гражданския съвет се използва за "легитимиране" на действия на ВСС, които определено не срещат одобрението на гражданското общество, нито са резултат от съдържателна консултация с неговите представители. 

"ССБ отказва категорично да има неволен принос в този порочен процес. Вече имахме повод да заявим, че няма да изпращаме представители на заседанията на Гражданския съвет, докато не се подложи на дискусия въпросът за разделянето на ВСС на две колегии (прокурорска и съдийска). Досега не ни е известно нашето становище да е било обсъдено. Очевидно ВСС не намира за необходимо да обърне внимание на позицията на най-голямата съдийска организация в страната от съществено значение за независимостта на съда", пишат от организацията. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати