19 Април 2024 г. Петък

Открити са двете "черни" кутии на разбилия се самолет

2014-07-18 12:02:51

Снимка: БТА


Открита е втората "черна" кутия на разбилия се малайзийския самолет в Източна Украйна, съобщи Ройтерс, цитирайки своя тв оператор на мястото на катастрофата.

Още снощи проруските сепаратисти съобщиха, че са намерили едната от "черните" кутии със записи на бордовата информация.

Самолетът на Малайзийските авиолинии, който се разби в Украйна, е преминал технически преглед по-рано този месец, никакви проблеми не са били установени, съобщиха междувременно от авиокомпанията. В комюнике на Malaysia Airlines се посочва, че „последният технически преглед е извършен на 11 юли 2014 г.“. „Самолетът е бил признат за изправен“, се посочва в документа. Следващият технически преглед на самолета, който е бил в експлоатация от 17 години, е бил планиран за 27 август, пише Интерфакс.

Спасителни работници, полицаи и дори миньори, които не са на смяна, претърсват тази сутрин района на катастрофата на самолета в Източна Украйна, при която загинаха 298 души, съобщи Асошиейтед прес. Те търсят тела и отломки.

Журналист на АП лично видял тела и човешки останки, разпръснати по полето край село Розсипне, на около 4 км от мястото на катастрофата.

До момента са открити 121 тела, съобщи днес пресслужбата на украинската Държавна служба по извънредните ситуации, цитирана от ИТАР-ТАСС. В спасително-издирвателните работи участват 95 души и 18 единици техника.

Причината за катастрофата засега остава неясна, пише БТА.

Американски разузнавателни служби твърдят, че самолетът е бил свален от ракета "земя-въздух", но все още се опитват да открият кой е изстрелял ракетата.

Двете страни в украинския конфликт взаимно се обвиняват за свалянето на самолета, посочва БНР. Опълчението в Източна Украйна заяви, че няма на въоръжение зенитни комплекси "Бук". Шефът на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко съобщи за прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори между служители на руското военно разузнаване, в които се признава, че сепаратистите са свалили пътнически самолет.

По информация на руското министерство на отбраната в района на катастрофата на малайзийския самолет се намират подразделения на въоръжените сили на Украйна, които са въоръжени със зенитни комплекси от типа "Бук-М1". Освен това в небето над Донецка област постоянно има бойни самолети на украинските военновъздушните сили, оборудвани с различни типове ракети, казаха в руското министерство. Оттам допълват, че средствата за противовъздушна отбрана на Русия  в граничните с Украйна райони вчера не са работили.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати