26 Април 2024 г. Петък

Оставката не бива да се отлага, отсече Местан

2014-07-18 11:55:21

Обещаната оставка на правителството на Пламен Орешарски не трябва да бъде отлагана. Всичко каквото има да се случва, трябва да се случи именно през следващата седмица. Това е категоричната позиция на лидера на ДПС Лютви Местан по отношение на появилата се информация, че спорната актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и като цяло на държавния бюджет може да измести посочената от самия премиер дата за финал на кабинета „Орешарски".

Припомняме, че Пламен Орешарски се зарече, че ще се откаже предсрочно от управлението именно в дните между 21 и 25 юли.

За да се свърши оставащата работа от депутатите, които вече втори ден не работят заради липса на кворум, ДПС са готови да компенсират изгубеното време чрез извънредни работни дни, среднощни заседания и работа през уикенда.

С никакви тактически ходове не трябва да се допуска преосмислянето на края на мандата на 42-ото Народно събрание", отсече пред журналисти обаче Местан.

Лидерът на третите по сила в парламента напомни, че краят на кабинета „Орешарски" категорично е настъпил и именно заради това народните представители от ДПС ще гласуват „за" подадената оставка и в пленарна зала.

Изумен съм, че някой има интерес да се нагнети усещане за неяснота относно оставката на кабинета „Орешарски". Този казус е толкова ясен, че няма накъде. Не мога да си обясня как и защо някой внушава тезата, че този казус е неясен и се явява в ролята на този, който ще предизвика края на кабинета", призна обаче Лютви Местан без да посочва конкретни политически имена.

Вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков подчерта, че има други конституционни механизмипри липсата на депозирана оставка от премиера.

Макар провалените заседания вчера и днес, ДПС продължават да настояват да се приеме закон за актуализация на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет.

Готови сме на разговори за конкретните параметри на предложената корекция", обеща обаче Местан, като се въздържа от точни цифри за нивото на дефицит, тъй като „не е най-компетентният човек по тази тема".

ДПС е между чука и наковалнята - между ГЕРБ и БСП, по думите на лидера на движението, по отношение на актуализацията на бюджета. Проблемът около Корпоративна търговска банка (КТБ) не бе избегнат и днес в политическите консултации в кулоарите на парламента. ДПС са готови да одобрят и бизнес решение на казуса на КТБ и дори го приветстват. „Чувам, че има Омански фонд, който да е в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса", призна Местан.

Третите по сила в Народното събрание обаче са мнение, че политиците не може да се правят, че казусът с КТБ не се търкаля в публичното пространство. „Прекалено много интереси на български граждани и на коректни кредитори са засегнати", напомни Лютви Местан.

Относно това как си общуват коалиционните партньори БСП и ДПС, лидерът на движението се обърна с призив към журналистите да му посочат едно основание, което ДПС е дало за създаването на каквото и да е напрежение във взаимоотношенията на двете партии. „Насреща обаче чувам през ден оценки като - „два пъти сгрешихме с ДПС, няма да има трета грешка". Оценката за ДПС като грешка се продуцира от висши представители на БСП", отбеляза Местан.

Той се зарече, че остава председател на партия, коятое разположена в политическия център, на партия, която не затваря диалога, но и партия, която никому не е обречена веднъж завинаги. Със самия Сергей Станишев Местан не е имал възможност да разговаря през последните две седмици, тъй като „червеният" лидер е бил изцяло ангажиран с европейската политика.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати