19 Април 2024 г. Петък

Комисията за конфискация ще проверява имуществото на обвиняемите за КТБ

2014-07-17 17:52:29
Екип от прокурори, следователи и членове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще провери имуществото на обвиняемите по досъдебното производство за КТБ, съобщиха днес от пресцентъра на прокуратурата. Оттам посочват, че заради високия обществен интерес по случая ще представя периодично информация на своя интернет сайт, без да се нарушава банковата и следствената тайна обаче.

Имуществото на обвиняемите лица по досъдебното производство за КТБ ще се провери за период от 10 години назад, като на всички е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор. Прокуратурата работи по три основни направления, става ясно още от съобщението.

Първото касае длъжностни престъпления на служители на управление "Банков надзор" от БНБ". Досъдебното производство е образувано на 27 март, а на 16 юни като обвиняем за престъпление по служба е привлечен освободеният подуправител на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Цветан Гунев, като му е взета мярка за неотклонение "подписка". Той е обвинен в бездействие за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й.

Второто направление на работа е за длъжностни присвоявания от служители на КТБ по повод подадения на 9 юли сигнал за липса на около 206 милиона лева. От прокуратурата са работили по две версии - изнасяне на парите директно от трезора на банката и присвояване на сумата през периода от края на 2011 г. до 20 юни тази година..

На база доказателствата втората версия е била възприета за по-вероятна и изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев, главният касиер Маргарита Петрова, главният счетоводител Марио Димова и зам. главният счетоводител Борислава Тренева са привлечени за обвиняеми за извършено длъжностно присвояване през продължителен период от време.

Установено е, че на 19 юни тази година теглене на пари в брой не е извършено, съставяни са документи с невярно съдържание и неистински документи и са извършвани счетоводни операции с цел прикриване пред квесторите на липса от трезора на КТБ.

Доказателствата сочат, че са налице множество случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. Резултатът от тези действия е натрупването на липсата, а протоколът-разписка от 19.06.2014г. е бил съставен, за да прикрие пред квесторите липсата на парите в трезора на банката, обясняват от прокуратурата.

Третото направление на разследването е за "Престъпления против стопанството", извършени от служители на КТБ. Работа по него е започната във връзка с констатациите на постъпил на 11 юли 2014 г. одит на банката. По всички направления продължават да се извършат активни следствени действия, като при стриктно спазване на принципа на случайно разпределение на делата е сформиран екип от общо 10 прокурори и следователи, завършва съобщението на прокуратурата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати