19 Април 2024 г. Петък

САЩ подтикват Украйна в братоубийствената война

2014-07-17 09:23:47

Снимка: Reuters


Русия, повече от която и да е друга страна, е заинтересована от прекратяване на кръвопролитието в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин в Бразилия.

"Русия има жизненоважен интерес този конфликт да приключи бързо. Не знам дали има друга страна освен Русия и освен самата Украйна, която да има толкова голям интерес от прекратяването на това кръвопролитие, от стабилизирането на ситуацията у нашия съсед. В Украйна Русия има много приятели. Ние имаме специални в исторически план отношения с тази страна. Там има много руснаци, много рускоговорящи хора. Трябва да направим необходимото, за да бъде прекратен незабавно военният конфликт", каза Путин.

Той изрази съжаление, че контактната група за Украйна не се е събрала.

Путин подчерта, че онези, които са подтиквали Украйна към подобно развитие на събитията, към такава криза, сега не трябва да прехвърлят отговорността за случващите се там трагични събития върху чужди плещи и не бива да забравят, че техните ръце са изцапани с кръвта на бойците от редовната армия, на бойците на съпротивата и на цивилните.

"Ние всички трябва да призовем всички страни в конфликта в Украйна незабавно да прекратят бойните действия и да започнат преговори", каза Путин. 

Той обаче изрази съжаление, че САЩ по-скоро подтикват настоящите власти на Украйна към продължение на братоубийствената война.

"Такава политика няма перспектива", каза Путин.

Президентът подчерта, че Русия е заинтересована Украйна да получи икономическа помощ в това число и от МВФ. Той обаче предупреди, че парите на МВФ, отпуснати досега и преназначени за поддръжката на банковия и финансовия сектор на Украйна, са били предадени в частните банки на украинските олигарси.

"Къде са тези пари? Какво е станало с тях?. В чии джобове се озоваха те?", попита Путин.

Според него първо трябва да се прекратят бойните действия, а после да се дават пари и изрази мнение, че парите за оказване на помощ на Украйна са отишли бойните действия и за разоряването на страната.

Путин коментира и новите американски санкции срещу физически и юридически лица в това число банката на Газпром и руският петролен гигант Роснефт.

Според президента санкциите имат ефекта на бумеранга и ще тласнат без съмнение руско-американските отношения в задънена улица, като ще причинят и сериозни щети.

Путин подчерта, че трябва да се запознае с детайлите на санкциите, за да види какъв е пълният им обхват. Той добави, че е сигурен, че санкциите ще навредят на националните интереси на САЩ в дългосрочен план.

"Това означава, че американските компании, които искат да работят в Русия ще загубят тяхната конкуретноспособност пред други световни енергийни компании", каза Путин. 

Той каза, че санкциите ще навредят на американската компания Ексън мобайл, която има възможност да работи в Русия.

На пресконференцията Путин опроверга информациите, че Русия има намерение да разполага руски радар в радиолокационния център Лурдес, в предградието на кубинската столица Хавана. Центърът беше създаден от СССР през 60-те години. Той следеше за изстрелването на американски ракети и изпълняваше функции за електронно подслушване. Станцията беше закрита през 2000 г

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати