23 Април 2024 г. Вторник

Нямало еднозначен отговор за депозитите над 100 хил. евро в КТБ

2014-07-16 15:39:49

Снимка: архив, Reuters


Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че въпросът трябва ли да се гарантират депозити над 100 хил. евро в КТБ няма еднозначен отговор.

По думите му, от една страна, това дава лош пример и отговорът би бил отрицателен, защото всеки трябва да е наясно с риска от подобни вложения.

Чобанов обаче подчерта, че е необходимо да се преценят ползите и разходите, тоест коя ситуация би ни струвала по-скъпо.

Плащаме само до 100 хиляди, тогава възниква въпросът за тези 75 000 работни места, които предприятията с влогове в банката осигуряват, посочи министърът.

Чобанов беше категоричен, че ако се реши всички депозити да бъдат гарантирани, трябва да се провери произходът на тези средства и да се направи данъчна ревизия на фирмите, преди те да получат парите. 

„Цялата истина трябва да бъде показана, да се отговори ясно на въпроса това финансова пирамида ли е, или е банка и виновниците да се стигне до тази ситуация също да бъдат наказани, тоест да поемат своята отговорност“, подчерта министърът. Според него това се дължи на обществото и в тази посока се предприемат действия.

Финансист номер 1 заяви, че политическите разговори за съдбата на КТБ продължават, а правителството показва, че има буфери налице, за да се излезе от ситуацията.

По думите му държавната гаранция от 2 млрд. лева, която кабинетът предвижда за Фонда за гарантиране на влоговете не струва първоначално нищо, а е обещание на държавата, че застава зад фонда дори при липса на парламент.

Министърът опроверга думи на председателя на ПГ на „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов, че има секретен одит в КТБ, който показва, че в банката има 2 млрд. лв.

По думите му има един одит – този, от който резултатите бяха обявени от БНБ и докладът, от който беше изпратен на прокуратурата.

Министърът беше категоричен, че няма опит да се избегне истината, като напомни, че на пресконференция от банката заявиха, че срещу 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл може да не стои нищо. 

„Беше оповестено, че кредитният портфейл на КТБ е 5,5 млрд. Двата милиарда са остатъкът, като от тези 5,5 млрд. извадим 3,5 млрд., тоест няма нищо тайно“, каза Чобанов.

В правомощията на БНБ е поканата към акционерите на КТБ да допълнят капитала на банката, напомни министърът. Чобанов смята, че „този момент не е изцяло минал“, но подчерта, че това е отговорност на Централната банка.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати