25 Април 2024 г. Четвъртък

Синдикати за отпадане на по-мекия аршин към циганите в училище

2014-07-16 09:02:33

Трябва да има нови по-ефективни методи и учебни програми за циганчетата. За това настоява синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа". Синдикалистите са на мнение, че работата с децата от малцинството в училище е твърде различна и ако не се въведат нови методи, те са обречени.

Поради политически причини и несъвършенството на делегираните бюджети, досега циганчетата преминавали от клас в клас и достигали дори до основно образование неграмотни. Те са в плен на финансовата нужда от ученици на училищата и болните политически амбиции на общинари и депутати, смятат още от синдикат „Образование".

По мнение на експертите държавата от много години отказва да диагностицира съществуването на различен тип ученици с неравен шанс и нуждаещи се от друг тип учебни планове, за да могат сами без политически подаяния да завършват класове и етапи.

Сега статуквото в училищата с изцяло или частично цигански ученици е да работят по неписана програма, защото нормалните учебни планове са „неприложими" за тях. Към тези ученици под политически натиск от МОН и общинските власти не се прилагат училищните закони. Към тях не важат и правилниците по отношение на отсъствията и слабите оценки. В резултат на това тези ученици преминават от клас в клас, като са далеч по-надолу от общообразователния минимум, а присъствието им в училище много често е символично и несъизмеримо с учениците от българската общност.

Българска национална и политическа традиция е към циганските ученици да се мери с друг по-мек аршин, да не им се пишат двойки, да не им се пишат повечето отсъствия и накрая да завършват начален етап или основно образование, макар и неграмотни.

Този порочен модел превръща българските цигани в политически роби и зависими от политическите процеси, като ги отдалечава безкрайно от това да бъдат граждани на Европа и света. Циганите излизат от българското училище с усещането, че макар и да има някакви конституции и закони в страната, то те не се отнасят за тях и те биха могли да живеят в един измислен свят на криворазбрана толерантност към тях.

Именно заради това от синдикат „Образование" призоваватдържавата и просветното министерство незабавно да се събудят от политическата летаргия и да признаят за безспорния и огромен проблем с циганските ученици, които по демографски причини са се увеличили многократно последни 10 години.

изработване на цигански стандарт с олекотена учебна програма, по малък брой ученици и учители квалифицирани за обучение на „втора скорост", или стриктно прилагане на сегашния учебен план без изключение и политически подаяния, както се прави към останалите ученици. Но от последното ще следва циганите да повтарят по три-четири години една паралелка, за да усвоят минимума знания, а изключването от училище поради отсъствия, би трябвало да се прилага към 90% от този тип ученици.

Шансът на циганските деца е да бъдат в училище, в противен случай те се превръщат в потенциални просяци или крадци, но държавата и образователната система трябва да ги убеди, че след училище те трябва да станат равни на останалите граждани, толерантни и спазващи законите.

За съжаление сега българското училище с помощта на бездействието на държавните институции учи циганите, че като излязат от училище законите и институциите ще бъдат мираж, а към тях ще пипат нежно и с ръкавици, защото те са ценни за делегирания бюджет в училище, за изборите на кметове и депутати. И ако образованието е най-силното оръжие, то неграмотността се манипулира най-лесно, посочват в заключение от синдиката.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати