20 Април 2024 г. Събота

Печатните новини днес

2014-07-16 08:47:18
Трябва да покажем какво прави Европа за гражданите", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Искра Михайлова,  председател на Комисията по регионално развитие в ЕП. "Искам да бъдем по-ясни и по-директни в посланията си към европейските граждани. Да не са свързани толкова с процента на усвояването на средства, а с това по какъв начин тези средства допринасят да се случи нещо реално, което променя качеството на живота на хората, работата на фирмата", коментира Михайлова.

Рекордна глоба от около 800 000 лв. ще отнесе строителна фирма заради забавянето на ремонта на трасето на трамвай 7 в столицата, информира "Монитор". "Рехабилитацията се забави с около 20 дни и на изпълнителя ще бъдат начислени съответните санкции", обяви зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Според договора глобата на ден е 0,5 процента от дължимата сума, или 42 000 лв. Вчера по линията бяха пуснати 20 трамваи стрели. Досега те се движеха по други маршрути. От градската управа посочиха също, че трасето е изградено преди 31 години и оттогава не е ремонтирано.

"Музеят за история на София отваря до края на годината", анонсира пред "Монитор" Тодор Чобанов, зам.-кмет по образование и култура на Столичната община. "Строителната работа приключи, сега се концентрираме върху експозицията. Това е сравнително бавен процес, но се надяваме да завършим в рамките на календарната година. В хода на работата ще се реставрират много от най-важните експонати, други са вече реставрирани. Изработват се много дигитални продукти и филми, които ще са част от експозицията", уточнява Чобанов.

Клоновете на КТБ и дъщерната й "Креди агрикол" ще останат затворени поне до 21 септември, пише "Стандарт"Може да се очаква общо поразклащане на банковата система до година, че дори и половина. Неминуема е обаче кризата на доверието както в БНБ, така и в частните финансови институции."

Всички депозити в КТБ ще бъдат гарантирани, като за целта парламентът ще гласува специален закон за банката. За това са се договорили трите парламентарни партии БСП, ДПС и ГЕРБ и ръководството на БНБ, твърди на първа страница "24 часа". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е съгласил депутатите му да подкрепят специалния закон, но с условието за задължителна актуализация на бюджета. Затова финансовият министър Петър Чобанов до дни трябва да внесе двата проекта - за КТБ и за актуализация на държавните финанси в Народното събрание.

На първа страница "Труд"Бабо, изгорях! Имам 14 хиляди лева блокирани в КТБ. Пращам ти познат банкер, той ще ги изтегли и ще ти ги даде. Ще струва 800 лв. и 120 лв. за него!" Загрижена, възрастната жена намерила 920 лв. и се срещнала с мнимия банкер. Тя му дала парите, а той на нея - пакет с "депозита". Предупредил я да не го отваря. когато след 4 дни позвънила на истинския си внук, старицата разбрала, че той не знае за нейната среща, нито пък има сметка в КТБ. За новата измама съобщава на първа страница и "Стандарт".

 "Шок и ужас", "с деца на море" насън /за вложителите". В своя анализ за "24 часа" Самуил Огнянов съветва политиците да загърбят разногласията си при гласуването на закона. "И ако е възможно - без празни декларации, че всичко е окей, а накрая да се окаже, че не е. И ситуацията с една банка да не се използва с предизборни цели и да се размахва като плашило, че виждате ли какво става, щом едни ли други дойдат на власт. И да не се тупат в гърдите и да си приписват заслугите за приетия закон, с който е била спасена държавата. А да направят така, че повече да не се налагат извънредни закони заради една или друга банка или компания."

По повод изказването на президента Росен Плевнелиев, че България започва процедура за влизане в Европейския банков съюз финансистът Стоян Александров коментира за "Преса" те са 60 на сто. Имаше един период, в който Симеон Дянков и Бойко Борисов искаха да се присъединим към този съюз, а от БНБ изреваха на умряло. Такива прибързани идеи са умни на пръв поглед, но може да имат обратен ефект.

Малката дъщеря на бившия премиер Иван Костов, който в последните дни е един от най-яростните защитници на Цветан Василев, се оказа на хранилка при скандалния банкер, пише под  глава "Монитор" /новината е водеща и за "Телеграф", и за "Новинар"/. Сензационното разкритие излезе в медийното пространство вчера чрез документи, доказващи връзката между Командира и мажоритарния собственик на КТБ. Според тях на 2 септември 2013 г. дружеството, еднолична собственост на Мина Костова н "Анторна" ЕООД, е сключило договор за консултантски услуги с фирма от обкръжението на Василев н "Афлик България". Според данните на агенция ПИК до този момент фирмата на Мина Костова е получила 270 бона от "Афлик България". Това прави по 30 000 лева на месец.

Лекарите се отказаха от протести срещу липсата на актуализация на бюджета на Здравната каса. Това съобщи вчера д-р Юлиан Йорданов, който е зам.-председател на Българския лекарски съюз и лекар в Първа градска болница в София, анонсира на първа страница "Дума". Причина за промяната е обявеното преди два дни намерение на държавата да отпусне допълнителни 225 милиона лева за здравната система.

Здравното министерство отново успя да изненада с нескопосана концепция по ключов въпрос, написана в последния възможен момент преди оставката на кабинета, коментира под глава "Сега".  Пациентите, на които са изписани безплатни лекарства, да заплащат определена такса, която да е процент от минималната работна заплата. Това предлага здравното министерство в проект на концепция за лекарствена политика, която е качена за обществено обсъждане.

До 10 години ще лекуваме Алцхаймер и Паркинсон. Приблизително толкова години ни трябват, докато изчистим процеса и решим да лекуваме с него пациенти. Трябва да докажем всичко в метода и след това агенцията за храни и лекарства да ни разреши да го извършваме", съобщава в отговор на въпрос за "Новинар" професор Парас Прасад, директор на Института по лазери, фотоника и биофотоника в Бъфало. По думите му Паркинсон, Алцхаймер и други подобни болести се проявяват, когато има лоши /свръхактивни/ или липсващи гени. До голяма степен това е наследствено. "Ние искаме чрез въвеждане на специални биоактивни вещества и използване на лъчи да възстановим нормалното действие на мозъка", казва Прасад. (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати