16 Април 2024 г. Вторник

По-добре е жизнената част от КТБ да продължи да работи!

2014-07-15 18:31:14
Продължаваме да считаме, че вариантите, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от страна на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството продължава да работи, са за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил. евро“, се посочва в съобщението на МС.

Според управляващите подобни варианти по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката.

„Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица. Тези варианти обезпечават нормалното функциониране на десетки български фирми и могат да минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази сравнително голяма българска банка“, допълват от правителствената пресслужба.

По-рано днес стана ясно, че БНБ продължава тримесечния специален надзор над КТБ. Причината е липсата на съгласие относно предложения от нея и правителството законодателен подход за разрешение на проблемите в КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити над 196 хил. лева.

Поради липсата на консенсус КТБ и Креди Агрикол няма да отворят врати на 21 юли, уточниха от пресцентъра на БНБ за Investor.bg.  Ако до края на седмицата бъде постигнато споразумение по законодателните промени, които да позволят на двете финансови институции да отворят в понеделник, това ще се случи.

Управляващите пък напомнят, че законът гарантира депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) и допълват, че те безспорно ще бъдат изплатени, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс.
Правителството декларира и че ще продължи да участва в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ.

Кабинетът призовава политическите сили да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата и към диалог в името на стабилността на държавата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати