19 Април 2024 г. Петък

КТБ със специален банков надзор от БНБ

2014-07-15 14:21:49

Снимка: архив, Булфото


БНБ продължава работа по процедурата на специален надзор над КТБ поради липса на съгласие относно предложения от нея и правителството законодателен подход за разрешение на проблемите в КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хил. лева, съобщи централната банка.

Българската народна банка е готова да предостави своя експертен потенциал, ако след продължаване на политическите консултации се постигне консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева.

Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции) максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца, припомня централната банка.

Миналия петък БНБ обяви, че банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, като тя ще бъде национализирана.
Планираше се Креди Агрикол България да бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка, като оздравената финансова институция отвори на 21 юли.

КТБ бе поставена под специален надзор за три месеца от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България.

Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори. Впоследствие БНБ обяви, че КТБ ще отвори отново на 21 юли.

БНБ вече e осъществила контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка като част от подготовката на разговор между държавния глава и президента на ЕЦБ за стартирането на процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз, съобщават още от централната банка. 

От институцията са започнали разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия за иницииране на преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Когато това се случи, резултатите ще бъдат публично оповестени.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати