29 Март 2024 г. Петък

10% такса "теглене" от КТБ и по-подробен одит иска Костов

2014-07-15 08:18:53
Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия.  Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента. 
Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата. 

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер. 

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така. 

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати