29 Март 2024 г. Петък

НЗОК се пребори за искане на допълнителни 328 млн. лв.

2014-07-14 13:53:21

Надзорният съвет на НЗОК, на извънредно заседание,отказа да се вслуша в настояванията на здравното министерство.

От МЗ искат Надзорният съвет да преосмисли решението си и да внесе нов законопроект за актуализация на бюджета за Касата с 225 милиона лева вместо исканите 328 млн.

Стана ясно, че във финансовото министерство са готови от икономии от други пера да осигурят 225 млн. лева, но Надзорният съвет не е съгласен на такова орязване.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков предположи, че най-вероятно тези 100 млн. лева разлика ще бъдат разплатени от бюджета за следващата година, както се случи и през 2013 г.

По думите му Здравната каса ще има пари да се разплаща с болниците до края на годината, ако на месец се изразходват още по 107 млн. лева, но проблемът е там, че при планирани средномесечни 120 млн. лева, болниците харчат по 150 млн. лева заради надлимитната дейност.

Според зам.-здравния министър основният проблем е, че надскачаме доста средноевропейското покачване на разходите за здравеопазване, което е около 5 %.

У нас приходите годишно също растат с 5%, но разходите в сектора скачат с по 12-15 %.

По думите му оттук нататък здравният министър ще входира в Министерски съвет законопроекта за 328 млн. лева, на който Касата държи, заедно със своето писмо към НЗОК и всички становища по текстовете. В крайна сметка Народното събрание ще трябва да реши колко пари да бъдат отпуснати за НЗОК.

Пенков отрече обвиненията към ведомството си за симулация на дейност поради това, че законопроектът е внесен без финансова обосновка, каквото мнение бе изразено в изявление на Министерски съвет от края на миналата седмица.

По думите му е имало входиран разчет от здравното министерство, но е липсвало становище от ведомството на Петър Чобанов. Такова се е получило чак в петък и днес ще бъде внесено.

„Който ще да ми дава ултиматуми, да си гледа работата", така Пенков се обърна към българските лекари, които миналата седмица се заканиха, че ако до този вторник бюджетът не е актуализиран, то те ще излязат на масови протести. Зам.-здравният министър бе категоричен, че като лекар той също е част от системата и не е давал ултиматуми и затова не приема такива.

Зам.-финансовият министър Людмила Петкова пък изтъкна пред медиите, че 225 млн. лева е сумата, която може да бъде осигурена от държавния бюджет като се спестят различни направления. Тя подчерта, че все пак приходите и разходите към момента са прогнозни, какъвто и е самият дефицит

На Петкова й се наложи да дава обяснение и защо колата й е паркирана на място за инвалиди и е престояла там в период от 2 часа. Тя се оправда със своя шофьор и заяви, че ако има глоба, то той ще е този, който ще я плати.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати