26 Април 2024 г. Петък

Всичко, което отричаха за КТБ - официално потвърдено

2014-07-12 09:52:21

Изявлението на Българската народна банка (БНБ), четено от управителя й Иван Искров за резултатите от одита на КТБ, потвърди неща, които до преди по-малко от месец бяха яростно отричани и крити. И то поне няколко години. 

В петък централната банка искаше да убеди публиката, че 

- Да, КТБ е източена, но единственият виновен е мажоритарният собственик Цветан Василев.

(Това, което от няколко седмици внушава и Делян Пеевски. Един от вестниците на семейството му - "Монитор" дори написа - "Одитът доказа разкритията на Делян Пеевски")
 
Управителят на БНБ и ръководството й (извън разследвания шеф на "Банков надзор") нямат никакво отношение към това, че "по-голямата част от 3,5 млрд." от кредитите са към свързани лица (това надвишава в пъти допустимото по закон). Те не са можели да забележат и реагират, защото законът не им давал достатъчно правомощия и така е още от 1997г. Затова сега молят законодателя да им ги добави и мятат топката към политиците.  

Най-доброто решение разбира се е с държавни средства да се покрият около 2 млрд. лева (оценка на финансовия министър) щети и всички трябва да си отдъхнат от това. 

Банката е била управлявана лошо, но се е срутила за три дни (веднага след като БНБ обяви, че КТБ е в чудесно състояние). 

- Някой е теглил милиард, Цветан Василев - над 205 млн. лева в брой. За други факти се пригответе да не станат известни, защото липсвали част от кредитните досиета. 

Какво друго съобщи БНБ 

- Ще бъде отнет лицензът на КТБ, а "добрите активи" на банката ще бъдат прехвърлени към дъщерната ѝ "Креди агрикол".

- Сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в дъщерната ѝ "Креди Агрикол България", която ще бъде одържавена.

- За "Креди Агрикол България" ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. По думите на Искров след одита е установено, че "Креди Агрикол България" е много добре управлявана, затова тя ще бъде отворена на 21 юли.

- Ще бъде отнет лицензът на Корпоративна търговска банка, а привилигировани кредитори ще бъдат държавата и Фондът за гарантиране на влоговете. В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. 

- БНБ  е подала сигнал в прокуратурата за изтеглените средства - 205 млн. лева само срещу разписка.

Светкавични реакции като по план

Изявлението на БНБ доведе до арести, искане за законодателни промени, извънредна бюджетна комисия в парламента, свикване на нови консултации от президента и до обещанието на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, че ще се върне в България, за да даде показания.

От държаното обвинение само след часове съобщиха, че председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и главният касиер на банката Маргарита Петрова са били задържани във връзка със сигнала от БНБ. От прокуратурата уточниха, че подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Василев, което означава, че срещу него ще бъде издадена европейска заповед за арест.

"Има данни за извършено тежко криминално престъпление и то се разследва", включи се и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

От наличната документация за одита на КТБ ставало ясно, че има индикации за свързаност между кредитополучателите, но не и свързаност с политически партии. Това каза на заседание на бюджетната комисия в парламента Нели Кордовска, която изпълнява длъжността подуправител на БНБ по банковия надзор. Искров допълни, че Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори се е самосезирала и проверява качеството на одитите на КТБ.

Също пред бюджетната комисия Искров представи плана за преструктуриране на банковата група и мерките за гарантиране на всички вложители. Ако до 21 юли депутатите не приемат промените в законодателството, които БНБ предлага за решаването на проблема в КТБ, ще бъдат гарантирани само влоговете до 100 хил. евро, почти ултимативно обясни той.

 

Според министъра на финансите Петър Чобанов схемата за спасяване на парите на вложителите в КТБ ще струва на фиска между 1.5 до 2 млрд. лв. Той обеща други законодателни промени - да бъсе увеличен таванът на дълга, а вариантите за теглене на този нов дълг ще бъдат описани в предложенията за законодателни промени. Чобанов потвърди, че има вероятност ликвидната подкрепа за банката да увеличи бюджетния дефицит и той да надхвърли ограничението от 3 на сто, но допълни, че това може и да не се случи.

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще проведе в понеделник консултации с парламентарните сили и с изпълнителната власт за обсъждане на анализ на финансовото състояние на държавата и необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-то Народно събрание.

Говори Виена

В късния следобед с коментар се включи и Цветан Василев, който заяви отново в интервю пред БиТиВи, че до дни ще се върне от Виена в България и ще даде показания пред оторизираните органи и своята версия за състоянието на банката. Според него констатациите, оповестени днес от БНБ, са силно изкривени и преувеличени. Той потвърди, че заедно с външните си партньори ще предприеме и други правни действия в защита на интересите си.


Без да ги назовава, Василев обвини за ситуацията в банката "хора, които ѝ държат доста пари пряко и косвено и нямат намерение да ги върнат."  Посочи, че началото на сценария е било поставено с твърденията, че той е поръчител на убийство, след което атаките продължили.

Политическите реакции

Не закъсняха коментари и от различните политически сили. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита кой е проспал "пладнешкия грабеж". "За съжаление най-лошите ми прогнози се сбъднаха. Явно управляващите са знаели, че дупката в банката е 3.5 млрд. лева и по тази причина са поискали разрешение от Европейската комисия за емитиране на ценни книжа в този размер", коментира той.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ако има необходимост, а такава явно се очертава, парламентът трябва да поеме своята отговорност с нарочен закон и движението ще участва в разговорите за постигане на съгласие. За Местан въпросът за отговорността на Искров не стоял и нямало нужда да си подава оставката. Въпросът за отговорността, който бил от компетенциите на прокуратурата и правоохранителната система, обаче бил важен.

Заключенията на одита за КТБ доказват, че мафията превзема държавата, заявиха от Реформаторския блок след изявлението на БНБ за КТБ. Реформаторите настояха България да вземе стратегическо решение страната незабавно да започне процедура за членство в Европейския банков съюз и чакалнята за еврозоната.

#БАНКwithme и искат се още поне две оставки

За подобна стъпка призоваха от "Протестна мрежа", според които България трябва да е част от Единния банков надзор на ЕС, за да може надзорът върху БНБ да се осъществява от Европейската централна банка.

От организацията поискаха и оставките на шефа на БНБ Иван Искров и на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, защото са допуснали източването на Корпоративна търговска банка. Още по време на изкаването на Искров започнаха коментарите и в социалните мрежи, които продължиха през целия ден. Там се появи и призивът за протест #БАНКwithme (по аналогия на #ДАНСwithme).

Над 150 души се събрахa на протест пред сградата на БНБ в столицата. Те искаха оставка на Управителния съвет на БНБ, включително и на Искров. Протестиращите скандираха "оставка" и "мафия, а част от тях държаха голям плакат, на който пише "Не ни стига оставка де факто, искаме оставка де юре".

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати