20 Април 2024 г. Събота

Няма такива празници

2010-09-06 12:11:59

Французите имат доста официални празници, през които да почиват, но очевидно това не им стига и те са готови да използват какви ли не поводи, за да не работят.

Това показват резултатите от допитване до читателите на френското електронно издание Линтернот, съобщава БТА.

В анкетата французите трябваше да дадат идеи за нови официални празници. Получени бяха някои много странни предложения.

На първо място сред тях е идеята за Празник на безделниците, който да се отбелязва през февруари. Смята се, че през този месец е роден популярният герой от комиксите Гастон Лагаф, открояващ се с пълната си апатия към всичко и със способността си да превърне мързела в истинско изкуство.

На 21 декември, когато официално започва зимата, пък някои французи са готови да отбележатДеня на хората травмирани от филмите на Уолт Дисни, и в частност от анимацията "Бамби". Във Франция филмчето се появява през 1947 г. по кината и шокира големите и малки зрители с нерадостната съдба на Бамби, чиято майка загива от ловджийски куршум през един мразовит, зимен ден. Ето защо това събитие, депресирало зрителите десетилетия наред, трябва да се отбележи, според читателите на "Линтернот", точно в началото на зимата.

Мнозина са тези, които подкрепят идеята за Ден на колебанието, през който хората официално ще бъдат лишени от тежкото бреме да взимат трудни професионални и житейски решения.

За Празник на бившите би могъл да бъде обявен 13 февруари, точно преди Деня на влюбените. На празника на бившите всеки ще трябва да се помири с онзи, с когото е скъсал последно, било то съпруг, възлюбен, дете, родител или дори началник.

На 25 ноември, точно един месец преди Коледа, може да се празнува Денят на нездравословното тъпчене. Тогава е най-подходящият ден за преяждане с възможно най-вредни за здравето храни. След това идва ред на коледните пости, през които хората ще успеят да се отърсят от вредния ефект на новия празник и да се подготвят за голямото коледно преяждане.

На 29 февруари пък може да се празнува Денят на глупостите. Всеки е правил поне една глупост в живота си, така че всеки може да отбележи този празник. Но тъй като хората не обичат да признават, когато правят глупости, то най-добре е те да си спомнят за това не ежегодно, а по-рядко, веднъж на четири години, когато има 29 февруари.

През октомври, когато вали най-често, много французи са готови да отбележат Деня на прелялата чаша на търпението. Всеки, който е познал състоянието на изчерпаното търпение, може да прекара този ден в леглото, с интересна книга в ръка и да не направи нещо, което да има катастрофални последици за търпението му.

През юни, когато идва лятото и хората са обхванати от радостта да живеят, може да се отбележи пък Денят на доброто настроение, през който всеки има правото да върши онова, което повдига духа му.

Онези, които мислят, че времето лети много бързо и които искат стрелките на часовника вместо напред да се движат назад, подкрепят идеята за Ден на обратното броене. През него те ще правят всичко на обратно. Например за закуска ще изяждат това, което ядат обикновено на вечеря, ще говорят като обръщат думите наопаки и дори може да се движат напред, но обърнати с гръб.

В началото на лятото, когато обикновено хората започват да се обличат в крак с модните тенденции, може да се отбелязва Денят на зле облечените, предлагат още читатели на "Линтернот", на които е писнало да се подчиняват сляпо на модните канони. Тогава всеки може да носи дрехи, които напълно не си подхождат по цвят, стил или материя. В допълнение на това дамите ще имат право и да не се гримират, да не си правят прическа и дори да носят дрехи, които ги карат да изглеждат по-пълни, вместо по-слаби. БТА

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати