23 Април 2024 г. Вторник

До 2 месеца ще знаем мястото на третия мост над Дунав

2014-07-10 22:42:48

"Дунав мост" 2 край Видин. Снимка Reuters


До два месеца трябва да стане ясно мястото къде ще бъде третият мост над река Дунав. Това съобщи днес Константин Жипонов, управител на българо-датската фирма "EKJ", цитиран от БТА. Освен този мост в българо-румънския участък на реката трябва да бъдат изградени още три моста, обясни специалистът.

Към момента потенциалните места за изграждане на трети мост по Дунав между България и Румъния са четири - между Силистра и Кълъраш, Русе и Гюргево, Никопол - Турну Мъгуреле и Оряхово - Бекет. Анализът по темата е изготвен от консултантска фирма „TRANSPROJECT 2001” в партньорство с фирма „EKJ” по договор с Министерството на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния.

Новият мост трябва да бъде на отстояние поне 20,50 м над високи плавателни води, за да могат да минават под него кораби, както и да има две платна с по две ленти за движение във всяка посока, обясни Жипонов. Допълнително ще се обсъжда и евентуална жп-линия по моста.

По думите на Жипонов третият мост ще бъде реализиран с европейско финансиране. По същия начин се изпълнява и проучването за съоръжението.

Според експерта в българо-румънския участък на Дунав има "огромна аномалия", тъй като в останалите участъци средното разстояние между мостовете, с които тя може да се пресича, е между 12 и 18 км. Между "Дунав мост 2" и "Дунав мост" разстоянието обаче е 400 км. Такива разстояния просто не са допустими, коментира още Жипонов.

"Ние предвиждаме още поне четири пресичания в бъдеще, за да може поне малко да намалим тази диспропорция и аномалия“, обясни специалистът.

"Нашата задача е да кажем с това проучване, което в момента изготвяме с колегите от Румъния, кое ще е първото от тези четири пресичания", заяви Жипонов. Той допълни, че се използва т. нар. метод на мултикритериен анализ.
Идеята е да се направи баланс по развитието на областите, т.е. това не е толкова технически въпрос, колкото социално-икономически, каза още той.

Според областния управител на Русе Венцислав Калчев Русе има най-добра прилежаща инфраструктура и градът е готов там да бъде издигнат третият мост.

Сегашният мост при Русе не отговаря на съвременните изисквания - на габарити и на натоварвания по него, обясни Константин Жипонов.

"Не се знае нито как е оразмеряван, нито къде е фондиран, няма никакви чертежи за него, няма никакви изчисления. Така че този мост също е редно да бъде дублиран с един съвременен мост", коментира той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати