29 Март 2024 г. Петък

Галъп: ГЕРБ води с 5% пред БСП при избори за НС

2014-07-10 19:36:16
При избори за Народно събрание днес разликата между ГЕРБ и БСП ще бъде 5%, която е сходна с отчетената в евроизборите. Партията на Бойко Борисов би събрала 22,3% от гласовете, а столетницата - 17,2%. Това сочи редовното изследване на общественото мнение, проведено от „Галъп интеренешънъл” между 27 юни и 3 юли. Проучването е осъществено сред 1010 души и е независимо от външно финансиране.

В предстоящия вот обаче тази разлика може да се увеличи, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия, уточняват анализаторите.

Според проучването в парламента биха влезли още ДПС със 7,2% и „България без цензура“ с 6.6%. Реформаторският блок е на кантар с подкрепа от 3,9%, а за АБВ биха гласували 3%. „Атака” и НФСБ са с изравнени сили около 2%, сочат данните на агенцията.

Социолозите смятат, че текущата политическа ситуация в страната води до спад в доверието към институциите от началото на годината насам, до високи нива на песимизъм и недоверие към цялата политическа прослойка.

Според проучването от началото на 2014 г. доверието в правителството плавно спада и през юли е било 21%, а недоверието - 69%. Очевидно с края на протестите в края на 2013 г. е отминал и известният мобилизиращ ефект, който те имаха върху привържениците на кабинета, анализират от "Галъп". 

Според допитването в последните месеци на съществуването си кабинетът „Орешарски“ има нива на доверие, по-ниски в сравнение с последните месеци на кабинета „Борисов” и по-високи в сравнение с последните месеци на кабинета на тройната коалиция.

Изследването през юли не отчита сериозна динамика по отношение на доверието в различни публични фигури спрямо предходния месец.

Премиерът Пламен Орешарски събира подкрепата на 25% от запитаните, от министрите му с най-голям процент на одобрение са Цветлин Йовчев – 19%, Драгомир Стойнев – 17%, Кристиан Вигенин – 13% и Зинаида Златанова – 11%.

Доверието в президентската институция остава на нивата от началото на годината. Президентът Росен Плевнелиев събира около 30% подкрепа и около 55% недоверие. Подобни стойности за последно са били регистрирани в последните месеци от мандата на президента Желев.  

С традиционно висок процент на доверие е досегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева – 46%, а от институциите води кметът на столицата Йорданка Фандъкова - 36% одобрение и прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров - 25%.

Парламентът през юли е с 12% доверие и 78% недоверие. Сходни и по-ниски са били стойностите във втората половина от мандата на тройната коалиция, посочва "Галъп". Председателят на НС Михаил Миков събира подкрепа от 19%.

Сред водачите на партии с най-голямо доверие се ползва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – 26%, на БСП Сергей Станишев - с 19%, Лютви Местан на ДПС е с 9%, Меглена Кунева на Реформаторския блок - 8%, Николай Бареков на ББЦ – 9%, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров – 4%.

В традиционния въпрос "Накъде върви България" вече 73% отговарят към „по-лошо” при 12%, които са на противоположното мнение. Ако тези стойности се запазят и в идните месеци, ще бъдем свидетели на най-високи нива на песимизъм от години насам.

45% на сто са съгласни с твърдението „Нужна е нова партия, която да отстрани всички досегашни” срещу само 20% на противоположното мнение.

В същото време мнозинство от 77%, съставено от привърженици на всички партии, очаквано се съгласява с твърдението „Сега е необходимо съгласие между партиите”.

От "Галъп" правят уговорката, че данните отразяват декларативните нагласи на респондентите и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат. До изборите показателите могат да претърпят редица промени в зависимост от развитието на политическия процес. Освен това, електоратите на различните партии са различни в своята структура и степени на мобилизация.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати