27 Април 2024 г. Събота

Орешарски се отказва да участва занапред в политиката

2014-07-10 08:23:30
Не бих участвал повече в политически кампании. Никога не съм бил пряко в политиката (през 2002-2003 г. той беше част от ръководството на СДС - бел. ред.). Това коментира в ефира на БНТ премиерът Пламен Орешарски като обясни, че нито би се кандидатирал за депутат, нито би поел друг политически ангажимент.

На въпрос дали се чувства лично засегнат от това, че в резултат на крамолите между ДПС и БСП на правителството се налага да подаде оставка, Орешарски обясни, че е имал подкрепата и на двете парламентарни групи и "ми се струва и че и днес имам тази подкрепа".

Той не пожела да коментира взаимоотношенията между двете политически сили. 

Щастието е субективно възприятие, понякога малките неща радват повече отколкото по-големите, обясни Орешарски отговаряйки дали е имал мигове на щастие през тази една година. допълни, че е имал мигове на удовлетворение.

Преди оставката - еврокомисар 

Чувам гласове, че не трябвало това правителство, което е в практическа оставка, да определя българската кандидатура за еврокомисар, но следващото е служебно и същите аргументи могат да се отнесат към едно служебно правителство. Така премиерът отговори на въпроса ще бъде ли определен еврокомисар от кабинета въпреки аргументите против това. Орешарски допълни, че ще се търси широко съгласие по кандидатурата и още веднъж посочи, че ще се консултира по темата и с новия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер както и с президента на ЕС Херман ван Ромпой. Той отказа да посочи между кои личности се избира, но каза, че е по-важно България какъв ресор ще получи. 

България ще убеждава ЕК за "Южен поток"


Според Орешарски за осъществяването на "Южен поток" има много голям шанс. Той посочи, че се надява България да успее да убеди Европейската комисия, че всичко е правено по използвани вече и одобрени процедури. Премиерът обаче посочи, че ще бъдат коригирани онези елементи от проекта на българска територия, които Брюксел не одобри.  Премиерът посочи още, че е в заключителен стадий създаването на проектна компания за изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". От думите му се разбра, че няма особен напредък по финансовия модел на изграждането на новия блок.

Преговорите с американската компания "Уестингхаус" за строителството на нов енергоблок в АЕЦ "Козлодуй" са приключили и се очаква идната седмица да бъде подписано акционерното споразумение, съобщи в неделя "Ройтерс".

Без табу по банкови теми

По повод предложените от БНБ промени в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор за разпространяването на невярна информация, която се отрази негативно на банка, премиерът посочи, че ги подкрепя, но според него трябва да има прецизна юридическа формулировка, за да не се стигне до табу по темата с банките.

Премиерът коментира още, че в по-старите демокрации има теми, които не влизат в политическия дебат и една от тях е банковата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати