20 Април 2024 г. Събота

Масчерано – тихият герой на Аржентина

2014-07-09 16:57:54

Снимка: Reuters


С наближаването на развръзката списъкът с кандидати за №1 на Световното първенство намалява все повече. Най-много похвали досега получиха играчите Меси, Хамес Родригес, Мюлер, Крос, Кейлър Навас; сред големите герои е и селекционерът на Холандия Ван Гал, пише коментара си за Мондиала в Бразилия журналистът Еду Поло от Goal.com. 

"Аз искам да изтъкна приноса на един друг футболист, за когото се говори малко и който, както винаги, върши работата си без много шум, но който със сигурност е сред най-добрите на Мондиала – Хавиер Манчерано. 

"Шефчето", както му викат в Аржентина, блести в центъра на терена и позволява на съотборниците си Меси, Ди Мария и Игуаин също да блестят. В отбор с толкова големи майстори в атака, ролята на Масчерано е ключова. В отбрана той се раздава и се жертва за отбора, като покрива по-именитите си съиграчи. А в изграждането на атаките халфът участва много по-активно, отколкото в Барса. 

Това е естествено, като се има предвид, че с екипа на Гаучосите той заема естествената си позиция в средата на терена, за разлика от ситуацията на "Ноу Камп", където го ползват като централен защитник, откакто Гуардиола го преквалифицира. 

Истината е, че ролята на полузащитник приляга много повече на Масчерано, отколкото тази на бранител. Статистиката го потвърждава: след четвъртфиналите той беше играчът с най-много точни пасове на световното. А в тази класация обикновено начело са хора като Шави и Иниеста. Ако Аржентина стане световен шампион, първите страници на вестниците ще бъдат запазени за Меси, но най-голяма заслуга ще има Масчерано. 

Той играе важна роля не само на терена, но и в съблекалнята. Масчерано е големият лидер на този отбор и изпълнява функциите на треньор на игрището. Вестник "Оле" разкри, че именно Шефчето е поел отговорността, която приляга на капитана на тима, макар че не носи лентата, и е вдъхновил съотборниците си с пламенно обръщение преди мача с Белгия. 

С идването на Луис Енрике ролята на Масчерано в Барселона също ще стане по-важна и вероятно той ще стане един от капитаните на синьо-червените. Неслучайно аржентинецът бе единственият играч, когото Енрике изтъкна при представянето си. 

Полузащитникът имаше намерение да напусне каталунците, но след като поговори с новия треньор, реши не само да остане, но и да удължи договора си. Луис Енрике очевидно оценява високо характера и лидерските умения на аржентинеца, когото вижда като лидер в отбора си. 

Присъствието на Масчерано е важно за Барса и защото той е приятел на Лео Меси. След напускането на Пинто и Сеск, именно Шефчето ще има грижата Меси да не се чувства самотен и неразбран на "Ноу Камп". Аржентинският халф ще трябва да запълни част от вакуума, оставен след напускането на досегашните капитани на каталунците Пуйол, Шави и Валдес. Както никога досега, Шефчето май е напът да стане голям шеф".

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати