28 Март 2024 г. Четвъртък

Търсят пари за актуализацията на бюджета на НЗОК

2014-07-09 16:49:51
Актуализация на бюджета на Здравната каса днес не е внасяна и обсъждана в Министерския съвет. Здравният министър Таня Андреева даде да се разбере, че преди нея са необходими редица стъпки. 

По думите й до края на седмицата се очаква финансовото министерство да е готово с варианти откъде ще дойдат недостигащите пари в здравеопазването.

Пред журналисти в Министерския съвет Андреева не се ангажира с цифра колко е „дупката“ в системата, но декларира, че след като и НЗОК представи мерки за намаляване на разходите, остатъкът от дефицита ще бъде поет като актуализация.

За целта МС ще внесе предложение в парламента какви са вариантите бюджетът да бъде актуализиран или за други мерки по отношение на НЗОК, чиито ръководни органи се избират от НС.

Андреева подчерта, че дейността на лечебните заведения ще бъде платена и няма да има хора, оставени без лечение. Никой не би си позволил такова безотговорно поведение и това правителство го е доказало в по-тежки случаи, когато трябваше да плащаме за грешките на други, коментира тя.

Според нея политиците „яхват“ всеки проблем в момента и се упражняват в охулване, но никой не дава предложения как той да бъде решен.

Това, че си отиваме, няма никакво значение, от първия до последния ден това правителство работи по предложения, от които има нужда, заяви здравният министър. По думите на Таня Андреева никой няма намерение „да оставя пустиня“, особено в здравеопазването. 

Тя заяви, че много точно трябва да се прецизира колко средства са необходими, защото всеки лев отгоре ще наруши баланса другаде. За да се даде на един сектор, трябва да се вземе от друго място, това са сложни решения, изтъкна тя. 

По думите й всяка година по това време започва да се говори, че няма ресурс да се заплати болничната дейност. 

Андреева съобщи, че кореспонденцията на НЗОК и министерството по темата е много преди вчерашните срещи по въпроса за актуализиране на бюджета.

Министърът съобщи, че в края на юни е имало предложение от Касата за актуализация, което е съдържало единствено искане по пера за допълнителен финансов ресурс. В него не е имало анализ на разходите, нито какви превантивни мерки могат да се вземат, за да няма дефицит или той да бъде намален. 

Андреева настоя за такъв анализ от Касата, в който да бъде посочено преразходът по какви причини и пера е и какви превантивни мерки могат да се вземат, за да не се допусне дефицит.
Андреева съобщи, че за последната година не се е срещала с лидера на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев и не е присъствала на среща, на която според Тренчев високопоставена личност в изпълнителната власт е искала да се фалира НЗОК.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати