24 Април 2024 г. Сряда

Глупостта на неграмотността винаги се плаща скъпо

2014-07-09 10:05:57

Ситуацията в българското образование е катастрофална. Да, именно това е думата без преувеличение.

Доказателства имаме в изобилие – учителите са нископлатени и демотивирани; млади хора трудно идват, а голяма част от старите скоро ще се пенсионират; програмите са претрупани, а учебниците са неразбираеми; децата са незаинтересовани, а родителите – поставени пред свършен факт – или учат с децата, или плащат за уроци (или и двете). В резултат на всичко това имаме нарастваща неграмотност, която заплашва да се превърне от изключение в норма.

И на този фон, вместо най-после да забием ножа до кокал и да започнем истински промени, се вихрим в поредната буря в чаша вода – за или против принципа „един предмет - един учебник”.

 

Съдържанието. Факт, че то трябва да бъде съобразено с мнението на учителите (бих казала и на родителите, но хайде). Не виждам обаче какво пречи това да става и в момента - издателствата само биха спечелили, ако въвлекат учители в работата си. Обаче това не решава основния проблем – съдържанието на учебниците е съобразено с учебните програми, а те зависят от министерството. И докато то не ги промени драстично, промените в учебниците могат да са само козметични.

Програмите и държавните изисквания казват какви знания трябва да има ученикът в края на всеки клас, така че да се гарантира масовото образование, не учебникът. А промяната в програмите е трудна работа, както показа опитът да бъде осъвременена програмата то български език и литература миналата година.

"Аз си представях че нещата ще се случат по-лесно, но трябваше да чуем общественото мнение", призна министър Клисарова в интервю за BTV. Явно дори и в последните си дни това правителство продължава да има проблем с "общественото мнение". И не е първото, което предпочита да мине без него. А общественото мнение миналата година определи промените като сеч, гавра, престъпление и пр.

Въпросът бързо придоби и политическа окраска, а три правителства си размениха взаимни обвинения. И в крайна сметка не се случи нищо. Не заради бомбастичните заглавия в медиите, а заради политическия контекст и най-вече – заради работата на парче. Защото и това правителство си отива без да имаме Закон за средното образование. А законът е този, който трябва да постави рамката – да каже каква е целта на средното образование и как да я постигнем.

И какво се получава – нямаме закон, нямаме нови програми, но искаме нови учебници с ново съдържание и нов резултат. Точно по определението на Айнщайн за глупостта.

Що се отнася до другия аргумент на министърката – за тежките ранички, проблемът не е нито в гланцираната хартия на учебниците, нито в многото картинки (по думите на министърката). Проблемът е в несъществуващата реално, а само на хартия, целодневна форма на обучение.

Има училище, където това е факт – часовете на децата са разпределени равномерно сутрин и следобед, с двама пълноценни учители, с достатъчно време за упражнения и подготовка на домашните. Така не се налага да си носят учебниците вкъщи, освен през уикендите.

Не такъв е случаят в училищата, където целодневното обучение си е всъщност една класическа "занималня", където децата уж пишат домашни, но впечатленията ми (собствени и от други родители) са, че дописването вечер вкъщи е обичайна практика. Така че и този аргумент за "единия учебник" не е валиден.

А има и още нещо, което трябва да отчетем, защото все пак живеем в България, а не във Финландия (често давана за пример по отношение на образователната система). Образователното министерството и издателствата си размениха къде явни обвинения, къде намеци за корупционни практики.

Министерството твърди, че учители и директори са поощрявани, финансово или по друг начин, да изберат един или друг учебник (на едно или друго издателство). Издателите пък смятат, че има корупционни практики в министерството, което одобрява учебниците. Нямаме основания да се съмняваме в правотата и на двете страни. Но ако приемем, че истински сериозният и обществено значим проблем е в министерството, дали "единият учебник" би елиминирал корупционните практики?

Ако сега се плащат определени суми, за да бъде одобрен един учебник по даден предмет, заедно с още пет, да речем – представяте ли си колко ще нарасне мизата, ако това трябва да е единственият учебник по този предмет? И как министерството гарантира, че това ще е наистина "най-добрият" учебник – като го публикува на страницата си в интернет или откупи авторските му права (по обясненията на министърката)? А аргументът с намаляването на цената вече беше оборен достатъчно ясно – тя зависи от броя на децата, не от броя на одобрените учебници.

Всичко това са бели кахъри, на фона на наистина големите проблеми в българското училище. А те са част от други, още по-големи социални проблеми – демографската криза, бедността, социалното неравенство. Затова няма как да се решат сами по себе си и отделно, а камо ли на парче. Не и с отчаяни ходове в стил зрелия соц на отиващото си правителство.

То успя да пропилее цяла една година от живота ни като не направи абсолютно нищо съществено и в интерес на хората, за сметка на това завещава на следващото управление дългове, забатачени реформи, институционален срив и рекордно обществено недоверие. А това не са предпоставки за добро начало, който и да дойде на власт след изборите наесен.

Не е достатъчно да се запише, че образованието е национален приоритет, в правителствените документи за пред Брюксел. Не е достатъчно да се изработят закони и стратегии само защото са необходимо изискване за получаване на еврофондове.

Образованието не просто е част от цяла група съществени проблеми – то е предпоставка за решаването им. Няма как да се преодолеят бедността и социалното неравенство без образование. Не е възможно необразовани хора да работят, да печелят, да развиват икономиката, да отглеждат деца. Не е възможно необразовани хора да гласуват и да определят кой да взима решения от тяхно име. И макар да изглежда, че за някои е твърде удобно, това е само временно - глупостта винаги се плаща скъпо.

Автор: Ралица Ковачева

източник: reduta.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати