29 Март 2024 г. Петък

Сделки, заплахи и обвинения "връзки с Пеевски" в борбата за лидер на БСП

2014-07-09 10:01:23
В БСП не помнят лидерският пост да е бил толкова яростно оспорван, колкото сега. Претенденти и техни поддръжници не се свенят да използват всякакви похвати, прибягват и до обвинения в зависимости от олигархични и корпоративни кръгове. Вървят намеци за сделки с ДПС.

Само дни, след като председателят Сергей Станишев обяви оттеглянето си след 13 години на поста, лансира за свой приемник енергийния министър Драгомир Стойнев и предложи на 27 юли конгресът да реши кой да застане начело, отношенията в партията се изостриха до краен предел и един срещу друг застанаха доскорошни приятели. Срещу Станишев застават и негови съратници след натиск да ги разубеди да се конкурират с фаворита му Стойнев.

До момента трима са потвърдили публично, че ще участват в лидерската битка, ако бъдат издигнати - Драгомир Стойнев, зам.-председателят на парламента и шеф на контролната комисия на БСП Мая Манолова и зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Очаква се да се включат и бившият депутат Георги Кадиев, и Корнелия Нинова.

Аргументът "Пеевски"

Социалисти смятат, че на Стойнев вече е бил нанесен най-болезненият удар - връзки с депутата от ДПС Делян Пеевски. Самият Стойнев контрира с въпроса дали сведенията са от Румен Овчаров (бивш лидер на БСП-София и бивш дългогодишен зам.-председател на партията, смятан за една от силните фигури).

За подобни връзки обаче във вторник заговори предишният президент и лидер на АБВ Георги Първанов. Той обяви, че министрите на вътрешните работи и на енергетиката - Цветлин Йовчев и Драгомир Стойнев, са били "спуснати" на Националния съвет на БСП от ДПС. "Повечето имена не бяха познати, очевидно бяха написани на друго място, дали в хотел "Берлин" (хотел, който се свързва с Делян Пеевски - бел.ред.) или другаде, не мога да кажа", добави Първанов. По думите му е достатъчно да се видят фирмите - подизпълнители на проекта "Южен поток", за да се направи изводът, че Пеевски диктува не само в този проект, но и влияе в енергийната политика "и в други направления". В същото време посочи, че взаимодействието между Пеевски и Станишев е очевидно и напомни, че когато беше премиер, Станишев първо уволни Пеевски като зам.-министър, но после го върна на работа.

Обвинението "зависимост"

"В това управление се видя, че БСП не може да изпълнява функциите си на мандатоносител. Един от основните критерии за нов лидер, и аз отговарям на него, е независимост от корпоративни интереси, от чужди интереси или други лични причини. Един силен политик не трябва да е удобен за никого", коментира и Янаки Стоилов в типичния си дипломатичен тон. Той не пожела да заеме позиция за Драгомир Стойнев.

Мълвата в БСП все по-упорито свързва избора на председател на партията с интересите на ДПС и насажда чувството, че битката ще е "за" и "против" човека на Пеевски. Слуховете в партията пък обясняват решението на Станишев да се спре на Стойнев с това, че министърът бил удобен за ДПС в замяна на което Станишев щял да получи подкрепата на движението за еврокомисар на България.

Че Станишев държи на своя фаворит, без значение от мотивите му, показват и поредицата срещи, които направил преди да замине за Брюксел, с потенциални кандидати, като се опитвал да разубеждава. Дори ги заплашвал с компромати, гласи мълвата на "Позитано" 20.

Все още е рано да се прогнозира дали изборът на Стойнев е сигурен. Местните структури не са обсъждали досега кого биха подкрепили, а и две от влиятелните фигури в партията - Румен Овчаров и организационният секретар Димитър Дъбов, не са заявили предпочитанията си. Стойнев вероятно ще има подкрепата на София-област, след като депутатът от района Кирил Добрев му даде рамо и го нарече "биткаджия". Зад Манолова, смятана за кандидата на Георги Първанов, пък стои организацията в родния й Кюстендил.

Няма знаци дали различните крила на опозицията срещу Станишев ще се разберат и ще играят заедно или съперниците ще разпилеят гласовете на делегатите и така ще направят услуга на сегашния лидер и на фаворита му.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати