27 Април 2024 г. Събота

Костов: Енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политическата система и националната сигурност са в криза

2014-07-09 09:51:15

Ивав Костов. Снимка, архив Булфото


Държавата не се намира пред фалит, но бюджетът ѝ спешно трябва да се актуализира, а кризата е в пет сектора - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политическата система и националната сигурност. Това мнение изрази бившият министър-председател Иван Костов пред Нова телевизия.

"Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран, а това е шоково за всички, защото води до намаляване на разходите. Това е така, защото макроикономическите показатели са програмирани оптимистично”, заяви  Костов. 

Той предупреди, че ситуацията е критична и заяви, че ако продължава така, държавата ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от Европейския съюз.

Същевременно Костов изреди три проблема с финансите на държавата - дефицита непреодоляната банкова криза и спрените европейски програми. „Две банки още не работят“, напомни той.

„Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата. Това е тежък пробив в сигурността на страната. Това е банка в обсада, а такова банково дело в света няма. Това се дължи на незащитеност”, заяви Костов.

„Тук съм, за да предупредя, че България е в обща криза – да предупредя и политиците, и тези, които се канят да управляват, и хората", каза още бившият премиер.

От петте засегнати от кризата сектора зависи сигурността в страната. Когато в повече от три сектора показателите светнат в червено, кризата става обща, допълни още Костов.

По думите му в тази ситуация единствените, които биха могли да се справят с кризата, са или бившият управител на БНБ Светослав Гаврийски, или настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в служебното правителство на Марин Райков Калин Христов.

За последните дни на парламента Костов препоръча на депутатите да дадат три правомощия на служебното правителство. Първо, да се изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание.

Втората спешна задача е да се актуализира средносрочната прогноза за макрорамката и да се изготви реалистичен проект за бюджет за 2015 година. Третият мандат касае Споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 г., което също трябва да бъде сключено от служебния кабинет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати