25 Април 2024 г. Четвъртък

Цигани на бунт заради пребития до смърт пастир

2014-07-08 17:43:28

Циганите във врачанското село Попица готвят бунт заради смъртта на своя съселянин, пребит до смърт от двама братя земеделци от Бяла Слатина, съобщава „24 часа".

Припомняме, в събота следобед младият пастир от Попица бил нападнат от Ангел и Христофор Христови, защото изпуснал кравите си в тяхна нива с неожъната пшеница. Според полицейския бюлетин Красимир Първанов бил бит от братята, които с брадва ударили и крава и теле, навлезли в житото. Според близките на пострадалия Христови го млатили жестоко по главата с бухалка.

Десетки цигани днес се събраха на протест пред районното полицейско управление в Бяла Слатина и заявиха, че ако не бъдат взети мерки срещу побойниците, сами ще отмъстят за починалия 23-годишен кравар.

Шефът на районното полицейско управление в Бяла Слатина Боян Тасков обясни, че за показания били повикани няколко свидетели на побоя от Попица. Заедно с тях обаче пред полицията дошли много жители на циганската махала, които нямали пряка връзка със злополучния инцидент.Полицейският шеф е убеден, че циганите вече са се успокоили и ще изчакат мирно заключенията на официалното разследване по случая.

Циганите от Попица твърдят, че братята земеделци били изключително агресивни и често влизали в конфликтс тях около наетите в района на селото земи. Христови имат земеделска кооперация в Бяла Слатина.

Братята пък многократно се оплаквали в полицията и прокуратурата от посегателствата на ромите върху имотите и земеделската им продукция. Бащата Христо Ангелов, който е пенсиониран полицай, твърди, че никой не обръщал внимание на сигналите им срещу ромите и затова трябвало сами се пазят от набезите им.

Пребитият пастир бил приет с рани по главата и тялото за лечение в белослатинската болница със съмнение за комоцио. Той обаче не останал в хирургията, където бил пратен от лекарите. Обяснил, че трябва да донесе личните си документи и напуснал сам здравното заведение.

В понеделник следобед на Красимир неочаквано му прилошало и той се строполил мъртъв пред магазин в циганската махала на Попица.

Часове преди това братята побойници били задържани за 24 часа в ареста на белослатинската полиция. Образувано е и предварително производство за нанасяне на средна телесна повреда на краваря срещу неизвестен извършител.

След като дали показания пред разследващите, днес Ангел и Христофор били пуснати от ареста, а Силвия Миленкова от окръжната прокуратура във Враца поясни, че не е поискан нов арест за братята. Това можело да стане едва след като приключи аутопсията на починалия кравар и ако бъде установена причинно-следствена връзка между побоя над Красимир и неговата смърт.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати