25 Април 2024 г. Четвъртък

Бизнес и синдикати се изпокараха с Борисов и ГЕРБ

2014-07-08 15:29:48

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е ядосан на синдикати и работодатели заради пресконференцията им в неделя. Той егневен, че са го сложили под общ знаменател с управляващите.

 

Когато гласуваха Сметната палата да бъде изцяло БСП, ДПС и „Атака", без победилата за тази една година два пъти политическа партия, вие си затраяхте, обвини Борисов синдикати и работодатели.Лидерът на опозицията настоя да не слагат партията му под един общ знаменател с тези, които за една година са управлявали в една безпринципна коалиция, както той се изрази.

Когато си приеха закон за МВР и „Атака" услужливо стоеше в парламента и бетонираха лясковския герой (главният секретар на МВР, б.р.) за 5 години напред, си затраяхте, подчерта той.Искате да ни сложите в един кюп, подчерта гневно лидерът на опозицията.

Бойко Борисов изтъкна, че е участвал в няколко консултации между партиите и нито една от постигнатите договорки не е била спазена. Започнаха безумни договаряния, започнаха още по-безумни назначения в 12 без 5, а в същото време вие искате ние солидарно да носим отговорност с тези, които го причиняват, недоволен е той.

По думите му 4 години имало уважение между него като премиер и синдикати и работодатели. Не приемам от синдикат да ми се казва „Оня дето ще се върне на бял кон", подчерта Борисов. Оня или тоя не го решава синдикатът, нито го решават работодателите, нито го решават партиите, обясни той. Кой ще управлява никой не знае, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Той накара Цецка Цачева да прочете кореспонденцията между него и председателя на Народното събрание Михаил Миков за днешните консултации. В отговора му до Миков става ясно, че ГЕРБ приемат дневния ред на НС. Ако това е дневният ред, ще бъдем в парламента, увери той.

Всеки друг дневен ред ще се счита за провокация към опозицията, стана ясно от думите на Бойко Борисов.

В сегашното състояние на държавата няма система да не е в колапс, продължи още той. Лидерът на ГЕРБ настоява за актуализация на бюджета на НЗОК. Той очерта и кризата в енергетиката.

По думите му Орешарски, Чобанов, Стойнев, Андреева са виновни за катастрофата в държавата. Според Бойко Борисов няма нужда от консултации, за да може „знайни и незнайни герои да обикалят парламента".

Синдикати и работодатели буквално загубиха ума и дума след словесния водопад на Борисов, та се наложи той да даде думата на президента на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

Тренчев припомни, че неговият синдикат е бил против бюджета на НЗОК. Тренчев изтъкна и драмата в Спешна помощ, за която обвинява здравния министър Таня Андреева. Това е най-голямото недоразумение на кабинета „Орешарски", категоричен е той, повтаряйки тезата си от по-рано днес. Драмата в здравеопазването е страховита, убеден е президентът на КТ „Подкрепа".

Защо името на Орешарски не фигурира до недоразумението Таня Андреева, Орешарски каза, че няма нужда да се актуализира бюджета на НЗОК, прекъсна го Бойко Борисов. Защо се стигна до този дефицит, недоумява лидерът на ГЕРБ.

Ние искаме отчет от премиера какво е дереджето на държавата, коментира Константин Тренчев. Липсата на кворум не дава възможност да се стартират определени процедури, изтъкна все пак той.

Бойко Борисов не прие и тази критика - кворумът е отговорност на мнозинството. Какъв кворум искате от опозицията, недоумява той. Лидерът на опозицията дори е съгласен да влязат в „кюпа", но синдикати и работодатели да накарат „тези да си свършат работата".

Синдикатите поискаха да се решат проблемите на държавата, а не да се занимават с дребни неща. Президентът на КНСБ Пламен Димитров на свой ред подчерта, че не бива никой да се обижда от общата декларация на работодатели и синдикати. Всеки носи отговорност за състоянието на държавата, отчете той.

Забравихте ли какво стана по времето на Дянков?, попита Пламен Димитров. Миналогодишният бюджет на касата беше дефицитен, припомни той. Президентът на КНСБ припомни и здравните грешки на Стефан Константинов, здравен министър по времето на ГЕРБ. Не сме забравили пощите, АМ „Марица", „Напоителни системи", каза още Пламен Димитров. Всеки да си носи вината, настоя той.

Държавата в някакъв момент трябва да се спасява в някакви сектори, посочи още Димитров. Правата на категорийните работници е тема номер 1 за КНСБ и този проблем трябва да се реши. Синдикатът настоява за нова енергийна система. По думите му виновните за ситуацията в енергетиката трябва да се посочат. Политическата криза вече се прехвърля в икономиката, изтъкна Пламен Димитров. Който и да дойде през октомври-ноември ще наследи падаща икономика, прогнозира той.

Бойко Борисов обаче е притеснен от болезнените реформи, които трябва да се поемат и от увеличаване на дълга ни. „Защо спряха пенсионната реформа", попита той.

„Защото тя беше грешна", отговори му Пламен Димитров и посочи, че споразумението, подписано със синдикати не е това, което е започнал да прави Симеон Дянков.

По думите на президента на КНСБ провалът на Пламен Орешарски е в няколко сфери - здравеопазване и доходи. Той настоя да не се пришиват и финансите към провалите, защото фискално страната е стабилна.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) опонира на Борисов, че бизнесът не иска да бъде вкарван в политически диалози. Очакваме от партиите да си говорят, очакваме от вас да работите и да не нагнетявате напрежението, посочи Велев.

Той иначе е доволен от нагласата на опозицията да участва в работата на 42-ото Народно събрание до края на мандата му.

Не сме съгласни, че държавата е фалирала или е пред фалит, тя няма да фалира, ако не я фалирате вие политиците,заяви още Васил Велев.

Кой нажежи обстановката, множественото число ме притеснява, намеси се Бойко Борисов.

„Г-н Борисов, вие сте виновен с това, че казвате, че държавата е фалирала", отговори Васил Велев и го обвини, че с внушенията си за тежкото състояние на държавата е принудил хората да си теглят парите от банките.

„Я се дръжте прилично", се вбеси лидерът на ГЕРБ и поиска бизнесът да критикува Сергей Станишев, който заявил, че кабинетът на ГЕРБ е изял фискалния резерв.

Стана ясно, че бизнесът няма да спести критиките си към мнозинството на срещата с тях по-късно.

Обижда ме лично да ме слагате в множествено число с Орешарски, продължи Бойко Борисов и коментира, че за грешките на Дянков му е взел оставката.

За добрия тон, всичко зависи от Орешарски, да дойде и да актуализира бюджета на касата, поиска той.

Васил Велев пък заяви, че от разговора му с премиера тази сутрин е станало ясно, че МС има готовност да внесе варианти за актуализация на бюджета.

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев призова за по-голямо спокойствие. Имаме усещане, че ни се карате, г-н Борисов, заяви той.

Такова ви е усещането, отговори му лидерът на опозицията.

Има пълен произвол от политическия елит за приемането на една камара закони, заяви Божидар Данев. Упрекът ни е към всички партии, допълни той. По думите му законите, които се приемат, са лоши.

Защо към всички, ядосаха се отново герберите.

От една година си играете на котка и мишка, заяви Божидар Данев.

Бойко Борисов се намеси в опит да обори аргументите му, но това само ядоса представителя на Българската стопанска камара, който настоя лидерът на ГЕРБ да не го прекъсва. Това е въпрос на политическа култура, критикува го Божидар Данев.

Той припомни и вината на предишното управление за състоянието в бюджета на касата. От БСК настояха ГЕРБ да влязат в НС.

Не сме всички маскари, обиди се от дискусията и Красимир Велчев. Ние сме в цунг-цванг- всеки ход е грешен, оплака се още Бойко Борисов. Направиха ни на луди калинки, констатира той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати