Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юни 6
Начало arrow Политика arrow Бареков с най-скъпа кампания за евровота - 1.9 млн. лв.

Бареков с най-скъпа кампания за евровота - 1.9 млн. лв.

  Print E-mail
2014-07-08 15:18:11
източник: dnes.bg

Разходите за медийни услуги се оказаха едно от най-сериозните пера в отчетите на партиите за приходите и разходите за последните избори за Европейски парламент.

Партиите имаха задължение в срок от 30 дни след изборния ден да предадат финансовата документация в Сметната палата. От институцията уточняват, че 15 партии, 6 коалиции и три инициативни комитета са подали отчети.

От тях е видно, че най-големи разходи за провеждането на тези избори са направили коалицията от политически формации около „България без цензура“ и „Коалиция за България“.

Новопоявилата се политическа организация с лидер Николай Бареков е похарчила общо над 1,9 млн. лева за изборите. В разходите са включени отделените пари за материали (канцеларски материали и гориво), както и отделените средства за външни услуги. Най-големият разход е за медийни услуги - 1,36 млн. лева. Набраните средства за тази кампания са малко над 1,92 млн. лева – собствени парични средства на партиите в коалицията (общо 1,04 млн. лева и почти 860 хил. лева от дарители на партиите).

Най-голямата сума за медийни услуги обаче е похарчила „Коалиция за България“ - 1,41 млн. лева. Общо разходите на партията са малко над 1,89 млн. лева. От собствени средства и дарения „Коалиция за България“ е набрала 1,92 млн. лева за участието си в изборите за европейски депутати.

ДПС пък е набрало средствата за участието си в изборите на 25 май само от членски внос (500 хил. лева) и държавната субсидия, която получава партията (1,1 млн. лева). Движението е похарчило 1,61 млн. лева за провеждането на изборите, като заплатените средства за медийни услуги са относително малко на фона на други водещи партии – 534 хил. лева. За отпечатването на плакати, флаери и други подобни материали ДПС са платили 500 хил. лева.

Разходите за плакати, брошури и дипляни на ГЕРБ също са повече от тези за медийни услуги – 464 хил. лева спрямо 385 хил. лева. Партията, която излъчи най-много европейски депутати, е изхарчила 1,62 млн. лева. ГЕРБ е и единствената партия от водещите политически сили, която е направила разходи за социологически проучвания – 24 хил. лева. Всички разходи са покрити единствено със средствата от държавната субсидия на партията.

С членски внос (56 хил. лева) и средства от държавната субсидия (1,25 млн. лева) е финансирала участието си в изборите за Европейски парламент и „Атака“. Партията е представена в националния парламент, но не успя да излъчи представител в ЕП. Разходите за предизборната кампания на „Атака“ са 1,39 млн. лева, като малко над 1 млн. лева са разходите за медийни услуги. Голямо перо в разходите на партията са тези за наем на помещения, рекламни съоръжения и транспортни средства – 188 хил. лева.

Макар и непредставени в Народното събрание, от „Реформаторския блок“ успяха да излъчат евродепутат. Политическата формация е похарчила 771 хил. лева в своята предизборна кампания, от които 572 хил. лева са за медийни услуги. Набраните средства за провеждането на кампанията са 744 хил. лева – собствени средства, дарения и средства на издигнатите кандидати.

С най-малък бюджет сред водещите партии за тези избори е разполагала партията на Георги Първанов – АБВ. От дарения, средства на издигнати кандидати и предоставени непарични услуги политическата формация е набрала 344 хил. лева. За сметка на това разходите са 396 хил. лева, като основното перо в тях са тези за медийни услуги – 272 хил. лева.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?