25 Април 2024 г. Четвъртък

Журналист и общинар от Варна с обвинения - обидили циганите от „Аспарухово”

2014-07-08 09:54:39

В петък, 4 юли, прокуратурата е съставила обвинителни актове срещу журналиста Калин Руменов и варненския общински съветник Костадин Костадинов във връзка с „употреба на слово на омразата” по отношение на циганското население на пострадалия от наводненията през юни квартал „Аспарухово”.

Повод за обвинението са коментарите на двамата относно поведението на циганите пред пунктовете за раздаване на хуманитарна помощ и това по време на доброволческото почистване на района.

„Посочването на виновниците беше извършено от група хора, представящи се за български граждани и за правозащитници. Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхното „българско”, защото с последователните си действия през годините се държат повече като поданици на едно „отворено общество”. Може да е спорно къде започва и къде свършва тяхната „гражданска обикновеност”, тъй като част от тях членуват или гравитират към различни политически партии и към една политическа коалиция. 
Може да е спорно къде започва и къде свършва обективната им  „правозащитност”, тъй като е очевидна тяхнатаизбирателност според етническия произход при обгрижването на жертви на действителни или мними престъпления”, защитиха се в понеделник Руменов и Костадинов - и двамата от Варна.

По повод обвиненията срещу тях двамата потърпевши изпратиха отворено писмо до медиите Има ли политически натиск върху институциите и опит за ограничаване на свободата на словото у нас” ?

Повече от ясно е, че маскираните като „сигнали” доноси на неправителствени организации и правозащитници целят едно единствено нещо - да принудят българското гражданство да не казва това, което мисли, обявиха двамата и настояха за справедливо отношение.

Това не е първият случай, при който Калин Руменов, регистриран от 25 години като жител на квартал „Аспарухово” и познаващ проблемите му, става жертва на правозащитни лобита заради острите си коментари срещу циганското малцинство. 

През 2008 година Съюзът на издателите удостои журналиста с наградата „Черноризец Храбър” за млад автор, но впоследствие мощен натиск от страна на ВАЦ, правозащитници и интелектуалци принуди хората, които му връчиха приза, да му го отнемат именно по обвинение в ксенофобия.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати