19 Април 2024 г. Петък

Възможно е да смекчим отношенията си с БСП след избора на нов председател, каза Първанов

2014-07-08 09:44:18

Най-вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но кога - това решават парламентаристите, заяви в „Здравей, България" по Нова ТВ Георги Първанов.

Според президента на България между 2002 и 2012 г. един дебат по актуализация ще извади всички данни около бюджета.Ще бъде безотговорно, ако парламентът не се събере, за да обсъди бюджета, допълни Първанов.

Според него БСП тепърва предстои да се променя. Оставката на Сергей Станишев като председател на партията е само първата необходима стъпка към промяната, посочи Първанов. Кандидатите ще бъдат повече от двама, въпреки натиска от „Позитано", смята той. Съществува и опасност всички да се настроят срещу основния кандидат, заяви още Първанов.

По думите му остават още много въпроси с неизяснен отговор, като например защо досегашният председател ще оглави коалицията. Така той ще се произнася по листата за изборите, той ще движи основните неща, прогнозира Първанов.

Смяната на Станишев е само малка рокада - преместване на царя по малкия фланг, с топа до него, ако схващате идеята, загатна бившият президент.

Запитан дали след предсрочните избори е възможно АБВ и БСП да си подадат ръка, Първанов коментира, че подобни разсъждения в предизборно време са нездравословни иподобно коалиране няма да бъде в контекста на поведението на АБВ. Той допълни, че АБВ като коалиция може да се разшири, но в по-малки мащаби.

Той припомни още, че АБВ е създадена като алтернатива на опита избора на българския избирател да се сведе между БСП и ГЕРБ. АБВ има коренно различни позиции по ключови въпроси от Коалиция за България - АБВ е за друга данъчна система, за отпадане на плоския данък, за мажоритарен кабинет, каза Първанов.

Според него обаче, много е възможна бъдеща коалиция между БСП и ГЕРБ. Още в нощта след Евроизборите имаше такава открехната врата, коментира бившият президент. По думите му, ако спечелят предстоящия парламентарен вот, ГЕРБ ще имат нужда от подобна управленческа подкрепа.

Очевидно ДСП свали от власт сегашното правителство с ходовете си през последните месеци, смята Георги Първанов. Той загатна за двама настоящи министри - на вътрешните работи и на енергетиката, чиито имена са били „спуснати" на Националния съвет на БСП. Повечето имена не бяха познати, очевидно бяха написани на друго място, дали в хотел „Берлин" или другаде не мога да кажа, посочи Първанов и призна, че тези имена са били изненада за всички на съвета.

Запитан откъде са били „спуснати" тези имена, Първанов намекна за фирмите, избрани за подизпълнители на „Южен поток" - фирми, по думите му, близки на Делян Пеевски. Той е човекът, който най-много влияе на сформирането на енергийната политика.

Относно  отношенията между Пеевски и Цветан Василев Първанов е на мнение, че двамата са били в близка взаимовръзка през първите години, но в момента Василев е главният потърпевш от конфликта и е този, който ще „плати цялата сметка".

Никой конфликт, който създава ерозия на банковата и политическата система не може да бъде полезен за държавата. Има и други начини да се разреши един конфликт - например в съда, каза още Първанов.

По отношение на АБВ и парламентарните избори наесен Първанов си поставя за цел партията му да надвиши сериозно резултатите от Евроизборите. Той изрази надежда и че избирателите ще бъдат много по-активни.

Той 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати