24 Април 2024 г. Сряда

Лавров натиска за "Южен поток", зове ЕК за диалог

2014-07-07 17:31:15
Южен поток“ във вече определените за това срокове и призовава ЕК към конструктивен диалог. Това стана ясно от изказването на руския външен министър Сергей Лавров след срещата му с българския външен министър Кристиан Вигенин, по чиято покана е на посещение у нас.

„Отбелязахме с удовлетворение значителния потенциал на разширяването на сътрудничество в различни сфери, на развитието на търговско-икономическото сътрудничество и особено внимание отделихме на развитието в енергийната сфера в частност на реализацията на българската част на „Южен поток“. Подчертахме необходимостта от строителството му в установените срокове и потвърдихме готовността да продължим конструктивния диалог, както с всички заинтересовани страни, участниците в проекта, така и с ЕК“, заяви Лавров.

Според него всеки един проблем трябва да бъде решаван в конструктивен диалог.

Той изрази увереност, че стратегическото партньорство между Москва и Брюксел трябва да преодолее проблемите около проекта.

„Ако съществува добра воля, всеки един проблем може да бъде преодолян“, коментира той.
Лавров припомни, че е била създадена контактна група по „Южен поток“, чиято дейност обаче сега е замразена, и призова работата й да бъде възобновена.

Според него както Брюксел е направил изключение за трансатлантическия газопровод, така трябва да го направи и за „Южен поток”, защото и двата проекта са започнали преди влизането в сила на Третия енергиен пакет.

От своя страна Вигенин също заяви, че проектът „Южен поток“ е от интерес както за България, така и за останалите страни от ЕС, защото ще гарантира енергийна сигурност.

„Проектът „Южен поток“ е от интерес както за България, така и за региона на Югоизточна Европа и за ЕС като цяло. Това е важно за енергийната сигурност и на България, и на Югоизточна Европа, и като цяло на ЕС. Подкрепяме неговото реализиране в съответствие с европейското законодателство и норми. Надяваме се активният диалог с ЕК да позволи в най-скоро време да бъде възобновено строителството му на българска територия“.

Лавров посочи още, че Русия е готова да развива сътрудничеството с българските си колеги и по други енергийни проекти. Министърът обаче не даде повече подробности за какви проекти става въпрос.

Кристиан Вигенин съобщи, че България разглежда възможността да открие още визови центрове в Русия. В момента те са 15, а руснаците през миналата година са били четвърти по брой чуждестранни в България.

Относно ситуацията в Украйна Вигенин коментира, че се надява Русия да играе важна роля за деескалация на напрежението.

В същото време Лавров изрази тревога от случващото се и сравни ситуацията в части от Украйна с тази в Белград през 1999 г., защото се рушат инфраструктура, болници, детски градини. Той подчерта, че в общ интерес най-бързо да приключат кръвопролитията там. „Крайно сме загрижени от увеличаващия се брой загинали граждани“, коментира руският външен министър.

Според него обаче за взаимното прекратяване на огъня е нужно да има среща, а Киев заявява, че това може да стане само ако бъде изпълнен планът на президента на Украйна Петро Порошенко.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати