26 Април 2024 г. Петък

Манолова: БСП не е феодална партия, в която изборът на лидер да бъде предрешен

2014-07-07 09:30:38

БСП не е феодална партия, в която изборът на лидер да бъде предрешен. Аз в предрешени състезания не участвам. Това обяви в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия социалистката Мая Манолова.

Припомняме, в събота след като Сергей Станишев обяви оттеглянето си, Манолова коментира, че е готова да влезе в лидерската битка.

Сергей Станишев и всички останали социалисти имат право на мнение, посочи Манолова. По думите й в предстоящото състезание трябва да участват различни представители.„Дължим на хората едно честно състезание, един непредрешен избор", каза червената депутатка. Тя обяви, че щом се включва в предстоящото състезание, това означава, че ще ги играе честно и до край и в интерес на БСП.

Мая Манолова обясни, че не става въпрос за битка за лидерския пост, а за състезание. Тя е категорична, че Драгомир Стойнев, който е считанан за фаворит за председател на БСП на Станишев, не й е враг, а конкурент. „Ние сме другари и ще продължим да бъдем и след това, въпреки особения поглед към това обръщение", посочи Манолова.

По думите й Стойнев е едно от младите лица на БСП, има добро образование и може да стане лидер, но левицата има нужда от боец на този пост сега. „Нямаме време да се учим, а да се мобилизираме. На нас ни трябва биткаджия сега, защото на 5 октомври ни предстои битка с ГЕРБ", отсече Манолова. БСП е кауза. Тя трябва да се надъха, за да победи ГЕРБ, категорична е социалистката.

Искам да видя левицата с изправен гръбнак, а не натикана в ъгъла. Нужен е лидер, който да може освен да води БСП, да печели битки. Ако получа доверието на членовете, ще направя точно това", заяви Мая Манолова. Тя подчерта, че вече е получила доста обаждания и усеща подкрепа. Именно затова се чувства и по-уверена. Манолова обясни, че в БСП не е прието човек сам да се кандидатира и самономинира. Затова е необходимо да се изчакат номинациите на структурите.

По думите на социалистката е имало разбиране на ръководството партията да се обедини около една кандидатура, за да се запази единството. Тя обаче е на мнение, че трябва да има състезание между няколко кандидати.

Това, че Сергей Станишев е „за" Драгомир Стойнев, не означава, че е срещу мен. Той има право на своето мнение, трябва да чуем това и на останалите", коментира още Манолова.

Тя отново подчерта, че в БСП изборът не лидер не е предрешен, както например би се случило в други партии.

По думите й АБВ, ДПС и ГЕРБ също имат свои фаворити за лидер на БСП, които работят активно в тази посока. Това показвало няколко неща - че БСП е важен фактор и че изборът не е предрешен.

Според Манолова всеки кандидат за лидер на столетницата трябва да каже много ясно има ли икономически и други зависимости. „Аз казвам много ясно, че нямам никакви икономически и други зависимости. Нямам икономически обвързаности, с който и да е икономически кръг", отсече социалистката.

Тя е категорична, че партията й си е направила изводите от допуснатите грешки и никога повече не би влязла в коалиция без ясно разписани правила.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати