23 Април 2024 г. Вторник

Славянск в първия ден след изгонването на сепаратистите

2014-07-07 09:26:28
Под дъждовното небе днес жителите на Славянск се връщат към нормалния си начин на живот, някои пълни с гняв, а други облекчени, обобщава Франс прес в репортаж от града.

Всички интервюирани от кореспондента на френската агенция Стефан Оржоле признават, че са се чувствали като при истинска война през месеците, в които градът беше под контрола на сепаратистите и беше обсаден от украинските сили.

Близо до гарата пред камион-цистерна дълга опашка чака за вода. Хора от опашката недоумяват защо армията е причинила това на града, защо го е обстрелвала.

В кметството на Славянск пък влизат жители на групи по 15 души. В залата, в която едно време се състояха заседанията на общинския съвет, те получават хранителни продукти, след като представят паспорта си. Хората пълнят торбите си със захар, брашно, макарони, с по две големи консервени кутии.

"Никой не предполагаше, че така ще свърши всичко. Че няма да имаме вода, ток, газ. Дори по времето на Втората световна война тук беше по-добре", разказва Лева Старавойтова, жителка на Славянск, която е на опашката.

Според пенсионера Владимир отговорността последните събития в града е изцяло на властите в Киев.

"В началото на април, когато сепаратистите поеха контрола на Славянск, всички бяха романтично настроени, никой не можеше да си представи, че нещата ще свършат така, че армията ще ни обстрелва с ракетни системи Град. Дори когато бяха войник и съветската армия навлезе в Чехословакия през 1968 г., не действахме така", казва Владимир.
На друго мнение е Анна Грибникова, която твърди, че жителите на Славянск са били като заложници през месеците на контрол на сепаратистите.

"Ние искаме нашата страна да бъде единна, въпреки че сме от различни националности. Ние искаме да живеем заедно. Онези така наречени опълченци, онези терористи си мечтаят все още за СССР. Те не разбраха, че сме в 21 век", казва тя.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати