25 Април 2024 г. Четвъртък

Константин Тренчев: Срамно е, че политиците ги интересуват само лични интереси

2014-07-07 09:11:17
"Без консенсус днес ще има слаба власт утре", коментира в "Сега" Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и пиар. През ден настроението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се сменя и с това се унищожава кворумът в Народното събрание. Той не е задължение само на управляващите, както се опитват да ни внушат.

В оставащите няколко седмици до края на мандата на това Народно събрание на дневен ред са достатъчно полезни закони, които засягат стотици хиляди българи, но тактиката на разрушението и провала ще попречи на законотворчеството. Пазарлъците, които вървят зад кулисите, а не пред телевизионните камери, отново са с по-голяма тежест за общественото развитие. Това досъсипва институциите в страната и ги превръща в маргинален продължител на субективната воля на един човек. Така държавата става още по-нестабилна. И докато всички се интересуват не от днешната, а от утрешната власт, ще се окаже, че са я получили може би в още по-разнебитено състояние, и то с тяхната собствена помощ. Тук вече възниква въпросът колко стабилно и колко дълготрайно би било едно следващо управление. 

Всички големи работодателски и синдикални организации настояват до края на мандата на правителството на 5 август 42-то НС и депутатите да постигнат съгласие по големите енергийни проекти и споразумението за партньорство до 2020 г., пише "Дума". Организациите настояват за замразяването на всички законопроекти, с изключение на решенията, осигуряващи финансова устойчивост в здравеопазването и енергетиката, както и всички актове, свързани с членството на България в ЕС. От НС се иска още да направи отчет за финансовото състояние на страната. На специална пресконференция организациите поискаха президентът да гарантира създаване на служебен кабинет, еднакво отдалечен от всички политически формации, който да гарантира честни и прозрачни избори.

За първи път работодатели и синдикати с обща позиция срещу партиите, допълва по темата "Труд" и търси коментари. Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал: Политиците счупиха стомната. Защо се надпреварват кой да не влезе в парламента, да не иде на работа? Защо лъжеха, че държавата е фалирала тогава, когато световната общност ни гласува най-голямото доверие в новата ни история? Ние казваме спрете. Ние не искаме една парто-бизнес олигархия да смени друга парто-бизнес олигархия.

Пламен Димитров, Конфедерация на независимите синдикати: Конкретните стъпки в енергийния сектор са три. Едната е да намери формулата как да обяви мораториум върху нов дълг за енергийния сектор до новия парламент. Втората е да намери сили да посочи кой е вземал решенията за големите проекти, които струват страшно много пари. И трето, да се намери формула част от задълженията на НЕК да бъдат преоформени като държавен дълг.

Константин Тренчев, КТ "Подкрепа": Срамно е, че сме излъчили политици, които по безпрецедентен начин показват, че нищо освен техните лични интереси не ги вълнува. Искаме устойчива и предвидима среда. Васил Тодоров, Българска търговско-промишлена палата: Бизнесът има ясни виждания за успешното развитие на икономиката. Затова в бъдеще ще го наложим на политиците. Румяна Георгиева, Конфедерация на работодателите и индустриалците: Точно преди година КРИБ поиска правителството да подаде оставка. Бяхме единствената работодателска организация, която видя заплахата.

"Присъдата ни към политиците още не е произнесена, пишем я", казва в интервю за "Труд" Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара. Според него основната причина за неуспешното управление на правителството на Пламен Орешарски е парламентът. Борбата е кой да дърпа лостовете на властта, за да бъде ограбен българският данъкоплатец. У нас за съжаление е по-лесно да забогатееш, когато си преразпределител, отколкото когато си производител на блага. "Погледнете непрекъснатите скандали с обществените поръчки и с еврофондовете - всичко това се дължи на сблъсъка на политиците, които участват в преразпределителния процес", отбелязва Данев.

Надявам се депутатите до 14 дни да гласуват актуализацията на бюджета на здравната каса с поне 330 млн. лв., иначе става страшно, предупреждава в интервю за "24 часа" ген. Стоян Тонев, заместник-кмет на София по задравеопазването. Тъй като служебното правителство няма право да извършва корекция на бюджета, с неоправданото с нищо отлагане сегашният кабинет хвърля системата в хаос за 3 месеца. Според Тонев с очертаващия се дефицит на НЗОК и дълговете на болниците системата вече е полетяла в пропаст и само спешна антикризисна програма може да спре процеса. Основната й цел е да гарантира равен достъп до адекватна медицинска помощ за всеки българин. И едновременно с това да осигури стабилност в системата на здравеопазването.

"Новият лидер да се откаже от завехналите постсоциалистически представи за България", коментира в "24 часа" Димитър Аврамов, политолог. Най-сериозният провал на лидерството на една партия е, първо, неспособността да представи идеи, които печелят обществена подкрепа, и второ, неспособността да реализира такива в управлението. Не виждам как БСП ще преодолее интелектуалната криза, в която е изпаднала.

Залагането на завехнали постсоциалистически представи за държавата и модели за развитието на България, предъвкването на тезите за България като "енергиен център на Балканите", фокусирането върху мегапроекти като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и фалшивите обяснения колко са важни за България и какво небивало развитие ще настане по нашите земи в резултат на осъществяването им, не може да прикрие идейната и управленската безпътица, в която е изпаднала родната левица.

"БСП между разкол и плавен преход", коментира "Стандарт". На хоризонта не само че не се вижда начин левицата да излезе победител на наближаващите избори, но и по мрачните пророци предвиждат ДПС да стане втора политическа сила. В тази драматична обстановка са възможни няколко сценария. Първият и най-вероятен е Драгомир Стойнев да спечели вота на делегатите на 27 юли, когато е конгресът на БСП, но да остане в сянката на досегашния лидер. При този развой ще се извърши плавен преход и постепенно предаване на власт и позиции в БСП от стария водач  към новия. Вторият вариант е Стойнев да предприеме радикални реформи и разграничаване от досегашната линия на "Позитано".  Тогава БСП ще демонстрира силно модернизирана фасада, но рискува да изостри вътрешните напрежения. Третият сюжет ще влезе в сила, ако до лидерския пост се добере някоя от останалите влиятелни фигури – Янаки Стоилов, Мая Манолова, Михаил Миков. Тогава ще е налице рязко преобръщане на статуквото и новият лидер ще трябва да укротява апарата на близките до Сергей Станишев организации.

"У нас ще гласуваме с преференции, в чужбина - не", посочва в интервю за "Телеграф" математикът проф. Михаил Константинов. По думите му това е нарушение на конституцията, защото поставя избирателте в чужбина в неравностойно положение. Това може да се избегне чрез създаване на 32-ри избирателен район "Чужбина", но Константинов не очаква това да се случи. Той прогнозира избирателна активност над 3,5 млн. избиратели. А ако са четири милиона - това е над 65% активност, това ще е отлична заявка за стабилност на следващия парламент.

Агенция "Митници" се проваля драматично с плана си за работа. От януари до юни е натрупано общо 350 милиона лева неизпълнение в приходите от ДДС и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство. На месечна основа неизпълнението е най-голямо през последния месец, за който има данни - юни, в който държавата бе разтърсена от поредната политическа криза. Това показват предварителни данни за изпълнението на заложения детайлен план за приходите на Агенция "Митници" за 2014 година, с които "Сега" разполага.

"Вече правим карта на сухите реки в България", обявява в интервю за "Сега" екоминистърът Станислав Анастасов. Той обяснява: "Бюджетът на програмата "Околна среда" за следващия програмен период е 1,494 милиарда евро. Не бих искал да коментирам кога ще бъдат отворени първите мерки, защото за нас сега е приоритет да използваме максимума по настоящата програма. Текстът на програмата, заедно със самите мерки, бяха изпратени за съгласуване в Брюксел. Новото, спрямо старата програма е, че има пет оси - има вече ос, свързана със защитата от вредното  въздействие на водите, и една - за чистотата на въздуха. 
Специално за сектор води има нещо много важно. Ние залагаме на интегрирани регионални проекти, 
с което целим да не се работи на парче, а цялостно. Идеята е с ресурса, с който разполагаме, да обхванем максималния брой жители и максимално много населени места. Това е важно за малките градове и села, чиито водни цикли могат да бъдат интегрирани към тези на по-големите", посочва Анастасов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати