27 Април 2024 г. Събота

Синдикати и бизнес с общи искания към правителството

2014-07-06 18:41:46

Снимка: БТА


Национално представителните организации на бизнеса и на синдикатите излязоха с безпрецедентна обща позиция към управляващите, в която се искат няколко конкретни действия по важни за обществото въпроси преди очакваната оставка на кабинета.

В обща декларация се настоява за конкретни действия, включително и законодателни, в няколко области: да се реши въпросът с дефицита в здравеопазването, темата за пенсионната реформа,  да бъде стабилизирана енергетиката, както и парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната. Иска се и да бъде замразено приемането на спорни закони.

„Когато организациите на бизнеса и работниците застанат зад един общ документ, значи има какво да кажат. Конкретната причина е огромното безпокойство на всички от случващото се в държавата”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Това трябва да направят депутатите и да си отидат, за да дойде служебният кабинет", препоръча той.

Ако бизнесът и синдикатите не бъдат чути, ще последват „безпрецедентни съвместни действия”, каза Димитров, но отказа да посочи какво конкретно се планира. Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев също не каза какво може да се очаква, но заяви, че е възможно работодатели и синдикати да се задействат „в името на оцеляването на държавата и нейната стабилност”. За това как ще действаме, ще се разберем помежду си, допълни той.

Тренчев заяви, че обществото иска устойчива и предвидима среда. Той обвини политическата класа като цяло за това, че България през 90-те години е била на добра стартова позиция, а днес е „на опашката на Европа”.

„Това, което става, особено в последните месеци и година, е срамно. Всички трябва да се срамуваме, че сме излъчили управляващи и политици, които по един безпрецедентен начин доказаха, че ги вълнуват само техните интереси”, заяви синдикалистът.

Тренчев изтъкна, че здравеопазването в момента е изключително критична област заради проблемите на Спешна помощ и болниците. Той също призова да се свърши най-необходимото, като в служебното правителство влязат компетентни хора, които да се заемат с бюджета.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че работодатели и синдикати са се обединили въпреки сериозните различия между тях, защото има сериозен проблем.

„Политиците преминаха всякакви граници, които в никакъв случай не биваше да се преминават. Тук няма невинни”, каза той и упрекна четирите партии в парламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, за действията им, включително и заради продължаващите няколко седмици проблеми с кворума.

Превантивно Велев отправи предупреждение и към партиите, които евентуално може да влязат в следващото Народно събрание – „България без цензура” и Реформаторския блок, „за да не счупят стомната”.

Той посочи още, че за една година е бил отбелязан 40% ръст на борсовите индекси при средно за света 20% - тоест сме можели да очакваме ускорено развитие. След което само през юни имаме 20%-ен спад на борсовите индекси при отсъствието на всякакви фундаментални причини за това в икономиката – при ръст на БВП и заетостта, добро здраве на публичните финанси и банковата система.

„, заяви Васил Велев.

„Преминахте всякакви граници. Държавата не е ваша, вие не сте й началници. Държавата е на хората на труда и предприемачите, които пълнят бюджета, който вие харчите”, обърна се той към политиците.

Велев изтъкна, че бизнесът не иска една олигархия да бъде заменена с друга.
„Искаме политическите партии да ни върнат държавата. Тя ни беше открадната”, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той изтъкна, че никой от актуалните в момента политици не е представил визия за развитието на страната и решение например на демографския проблем, както и на проблемите в пенсионната или здравната система.

„Дълбочината на националната криза може да се измери с факта, че трудът и капиталът са на едни позиции, осъждащи политическата класа. Още не произнасяме присъдата, но в момента я пишем” например от емитирания дълг заради банковата паника, който не е изразходван.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати