23 Април 2024 г. Вторник

В Дания започват пробни сондажи за шистов газ

2014-07-04 22:09:36
През декември или януари френският гигант "Тотал" ще направи първите си опити за добив на шистов газ в Дания, съобщи "Ройтерс". Сондажите, за които обяви компанията, се очаква да продължат 3 месеца.

Община Фредериксхавн в Северна Дания даде съгласието си миналата седмица с надежда сондажите да започнат до края на лятото.

В петък от "Тотал" обясниха, че мащабът на дейностите на компанията през 2015г. зависи от тестовите резултати. Компанията също така трябва да получи разрешение, базирано на експертна оценка на потенциалното въздействие върху околната среда. Говорителка на фирмата обясни пред "Ройтерс", че "ако резултатите са положителни, през 2015г. ще проведем тестове с хидравличен фракинг".

Според сегашните условия "Тотал" може да добива газ единствено от конвеционални източници и така да събира проби, които показват дали има въглеводороди в шистови формации на 4000 метра дълбочина. Компанията притежава 80% от лиценза, а останалите 20% принадлежат на държавен фонд "Северно море".

Фракингът, който продължава да предизвиква недоверие на няколко места в Европа, е метод за добиване на шистов газ чрез впръскването на химикали, пясък и вода на голяма дълбочина. Така шистовите формции се пропукват и освобождават газ.

Природозащитници в Дания се опасяват, че процесът ще доведе до замърсяване на подпочвени води. Изчерпването на конвенционалните залежи на газ, от друга страна, кара управляващите да търсят алтернативи.

През 2013г. Дания е консумирала повече енергия, отколкото е произвела, за първи път от 1997г. Страната продължава да бъде нетен износител на нефт и газ. Въпреки това, данни на националния енергиен регулатор показват, че през миналата година добивът на нефт и газ е намалял съответно с 13% и 18%. Дания е единственият доставчик на природен газ за Швеция, а същевременно изнася газ и в Германия и Холандия.

Европейските страни остават разделени в отношението си към добиването на шистов газ. Великобритания и Полша са категорично "за" добив на шистов газ, който според тях ще намали зависимостта на Европа от Русия, а също така и цената на енергия, както вече се случи в САЩ. В другия лагер е Франция, където има забрана за използването на хидравличен фракинг. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати