25 Април 2024 г. Четвъртък

Морската ни вода е чиста и годна за къпане, категорични институциите

2014-07-04 22:01:53

Във връзка с обилните валежи през месеците май и юни ипоявилите се информации относно състоянието на водата за къпане по северното черноморско крайбрежие, Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) твърдят, че от проведения мониторинг на всичките 23 зони за къпане, разположени на варненското черноморско крайбрежие, Златни пясъци, Св.  "Константин и Елена", "Слънчев ден", "Ривиера" и т.н., взетите проби морска вода отговарят на изискванията.

Единствено в пробата морска вода от вътрешната градска зона за къпане, известния като Офицерски плаж, са се установили изменени микробиологични показатели, което е отразено и в доклада на РЗИ-Варна.

Компетентните български институции осъществяват постоянен текущ контрол, като на 7-ми и 8-ми юли ще бъдат извършени допълнителен планиран мониторинг и изследване на морските води от РЗИ-Варна.

От началото на този сезон на северното българско крайбрежиеработи с пълен капацитет новоизградената пречиствателна станция „Златни пясъци" с дълбоководно заустване на пречистваните води, отговаряща на всички европейски критерии за чистота и сигурност и финансирана с европейски средства.

От МЗ и МИЕ обръщат внимание, че появилите се в някои медии съобщения и коментари се позовавали на отделни частни лица, изразяващи предполагаеми хипотези, и не са подкрепени с конкретни изследвания и доказани от официални институции лабораторни данни.

От двете министерства допълват, че появилите се в разгара на туристическия сезон частни мнения не представляват официалните компетентни институции в Република България. Съгласно резултатите от проведения мониторинг, не е налице замърсяване по Българското Черноморие, което би могло да застраши здравето на туристите, успокояват от МЗ и МИЕ.

Напълно безпочвени са препоръките от частен характер туристите, почиващи на Черно море, да се имунизират срещу хепатит „А" и МЗ на България не е разглеждало изобщо подобна хипотеза. Обратното би означавало всички страни, граничещи с Черно море, да вземат подобни мерки за своите туристи, какъвто факт не бил известен и би бил далеч от сериозните научни доводи и съществуващи практики.

В заключение МЗ и МИЕ уверяват туристите, почиващи по Българското Черноморие, че няма никакъв риск за тяхната почивка, а чистотата и състоянието на морската вода са обект на постоянен анализ и контрол.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати