27 Април 2024 г. Събота

По искане на фирма на Бареков синдик влезе в ТВ7, телевизията се оплака от натиск

2014-07-04 18:56:35

От ляво на дясно - Николай Бареков, Цветан Василев, Патрик Мартин и Герхард Зайлер след подписването на споразумението на CNN с News 7. 

 

Временен синдик, назначен по искане на продуцентската фирма "Ноу фрейм медия България" ЕАД с едноличен собственик Николай Бареков, е влязъл с охрана в сградата на ТВ7 в четвъртък в късния следобед. Миналата седмица компанията поиска телевизията да бъде обявена в несъстоятелност, защото не й е платила за предавания.

Ръководството на медията излезе със становище, че това е опит за натиск и възпрепятстване на работата на журналистите, а по-късно се обърнаха за помощ към Съвета за електронни медии (СЕМ) и Съюза на българските журналисти (СБЖ). Също така на място присъствали и хора на партия "България без цензура".

След като ТВ7 сама поиска да бъде проверено дали е в несъстоятелност заради запорираните й авоари в Корпоративна търговска банка (КТБ), телевизията се надяваше, че тя ще избере синдик, а не "Ноу фрейм медия България". В крайна сметка снощи в сградата на медията, на която Цветан Василев беше консултант, е влязъл временният синдик Велков.

Според репортаж на телевизията действията са били "безпрецедентна атака", охраната - "татуирани бабаити", а целта била възпрепятстване на служебните задълженията на журналистите. "Правомощията на временния синдик се изчерпват до наблюдаване на дейността на дружеството и преценка дали са необходими мерки за съхраняване имуществото на телевизията", смятат от ръководството на медията и добавят, че Велков няма право да сключва договори от името на телевизията, както и няма работодателска власт.

Според телевизията обаче действията били "агресивни и арогантни". Обезпечителната заповед с дата на издаване 3 юли 2014 г. указвали на временния синдик  "да извърши преценка на необходимостта от охрана на имуществото на длъжника и да изготви доклад в тази посока, за което да уведоми съда".

От ръководството се оплакват, че на мястото са присъствали и функционери на партията на Бареков, включително Христо Цирков от контролния съвет на "България без цензура". По-рано през седмицата новият политик Николай Бареков, който беше изпълнителен директор на ТВ7 и много близък до Цветан Василев, заплаши с нахлуване в телевизията, за да си прибере дълга към фирмата.

Междувременно от ТВ7 изпратиха писмо до и.д. председателя на управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова и председателя на СЕМ Георги Лозанов "от името на журналистите и служителите" на телевизията.

"Ставаме свидетели на безпрецедентен опит да се погази правото на журналисти от една национална електронна медия да упражняват своята професия, като бъдат поставени в условия на натиск и страх", пише в писмото и след това е описана ситуацията около синдика. След това се изказва възмущение и апел към СЕМ и СБЖ за съдействие и предприемане на мерки за защита правото им да работят без страх в името на зрителите си. "Ценност като свободата на словото е присъща на демократични държави. Надяваме се България да е част от тях", посочват от медията. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати