26 Април 2024 г. Петък

Продължава събарянето на незаконни ромски къщи във Варна

2014-07-04 08:02:16
Продължава премахването на незаконни постройки в трите ромски квартала във Варна. Акцията бе предприета след като поройните дъждове на 19 юни т.г отнеха живота на 13 души в едно от тях - в кв. "Аспарухово". Като една от възможните причини за големия брой жертви беше посочено именно незаконното зострояване на отводнителните дерета в квартала.

След като във вторник бе дадено началото на разчистването на незаконно построените къщи в т.нар. "Гъбена махала" в кв. "Владиславово", напрежението там рязко нарасна.

На събаряне в махалата подлежаха 15 незаконни постройки, но стотина роми препречиха пътя на строителните машини, а собствениците на къщите се барикадираха в тях. Така първият ден от акцията по събарянето бе провален. Дошлите на помощ полицаи бяха посрещнати с камъни и викове "Гладни сме".

До момента заповеди за доброволно събаряне на незаконните си постройки са получили и 54 семейства във варненския квартал "Максуда". Повечето от постройките са разположени край ул. "Георги Пеячевич" – над отводнителното дере, както и по склоновете му. Техните собственици са получили срок от две седмици, за да премахнат доброволно къщите си. След това районната администрация ще събори постройките принудително.

Кметът на район "Младост", на чиято територия се намира гетото твърди, че преписките за събарянето на незаконно построените къщи вървят вече повече от година. "Изготвянето на документите е трудно, тъй като не може да се издирят собствениците на бараките", каза Христов, цитиран от Дарик. Според него готовност за събаряне имало още преди изборите през май, но от администрацията му решили да изчакат, за да не бъда обвинени в "предизборна агитация". Той твърди, че връчването на заповедите за доброволно премахване на постройките сега нямало нищо общо с бедствието в "Аспарухово".

Според Христов в ход е и издаването на още 350 заповеди за доброволно отстраняване на незаконни къщи в ромския квартал но най-вероятно те ще бъдат разрушени за сметка на местната администрация, а събирането на дължимите суми след това ще е много трудно. . Мнението му е, че трябва да бъдат въведени законови промени, които да улеснят събирането на подобни задълженията.

"Аз трябва да изпълня закона - държавата прехвърли горещия картоф в края на 2012 г. на общините, в чиито правомощия вече е премахването на незаконните обекти. До 2012 г. нищо не е направено, няма съборена незаконна постройка в махалите", каза кметът на Варна Иван Ппортних.

Той припомни, че е имало едногодишен срок за подаване на молби за узаконяване на вече изградени постройки, но като този срок хипотетично изтича в края на тази година. В една от най-големите ромски махали във Варна обаче - "Максуда" голяма част от постройките са изградени върху частни имоти и по тази причина няма как да бъдат узаконени.

"Като кмет аз трябва да изпълня закона и да ги съборя. И какво правим с тези хора?, попита Портних. Защото - ако в т.нар. "Гъбена махала" става въпрос примерно за 40 къщи, в Максуда те са в пъти повече – хората ще останат без покрив, защото живеят в опасни за тях условия". Според кмета на Варна тук в ролата си трябва да влезе държавата, която да реши каква е перспективата на бездомните роми, "защото няма община, която може да осигури хиляди социални жилища". "Още повече, че не само обитателите на махалите се нуждаят от такива – в приемните ми дни идват десетки хора, които търсят такава помощ", каза още портних.

Циганската махала "Максуда"Петко Напетов", "Корея" и "Дерето". Повече от 10 години продължи съдебната битка между варненската областна администрация и наследниците на Гина Багдатова, които днес живеят в Ботевград, за 44 400 кв.м имот, "съществуващ в реални граници", в гетото. През 1999 г. имотът бе окончателно реституиран. По-голямата част от него попада в "Дерето". Хората, живеещи в построените там кирпичени къщи, са около 1000 души, дошли във Варна през 90-те години в търсене на препитание. Затова и "Дерето" сега е най-мизерната част от махалата.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати