26 Април 2024 г. Петък

Пресата днес

2014-07-04 07:35:40
Държавата е на път да се парализира напълно заради липсата на политическа воля и партийни разпри, алармира под глава "Сега". Вчера Народното събрание на практика прекрати дейността си за неопределено време заради отказа на ГЕРБ да осигури кворума, а БСП и ДПС нямат необходимия брой депутати, за да провеждат сами заседания. По-късно шефът на НС Михаил Миков /БСП/ призна, че не храни особени надежди нещата да се променят.

1 948 895 лв. Толкова ще струва на данъкоплатеца инатът на депутатите, които ще провалят работата на парламента до края на юли, пресмята на първа страница "Труд"Позицията ни е ясна - ГЕРБ участва самостоятелно на избори. Гоним висок резултат, в който не се съмняваме. А след това може да се постави цел за постигане на конституционно мнозинство - време е да се направят промени в конституцията, възможни и при обикновено Народно събрание. Конституционно мнозинство е нужно и за свикване на Велико Народно събрание, за да приеме нова конституция.

Ако по волята на гражданите в следващия парламент влязат и формации, които сега са извън, но са близки като политики и са в едно и също европейско семейство с ГЕРБ - нормално е да потърсим диалог и подкрепа за управление. Заради предстоящите тежки и непопулярни реформи, наложителни след последната година загубено време за държавата, винаги е по-добре, когато отговорността е споделена. Аз бих се чувствала по-добре да имаме партньор, с когото да споделяме отговорност за реформи."

Политическата обстановка коментира и Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката и икономиката, в интервю за "Сега". Той припомня, че партньорството на БСП с ДПС беше единственият начин да се свали Бойко Борисов от власт. "Въпросът е защо политическото партньорство се изроди в икономически слугинаж. И преди година питах кой назначи министрите в правителството, кой назначи Георги Христозов за "управител" на енергетиката. Трябва да сме наясно - БСП имаше важна задача за миналата година - свалянето на ГЕРБ от власт. Това не беше възможно без Сергей Станишев и неговия авторитет като председател на ПЕС.

Втората задача беше на тези избори тази година да се направи връщането на Бойко Борисов невъзможно. За съжаление, точно в това и Сергей Станишев, и ръководството на партията напълно се провалиха. Те не само връщат Бойко Борисов, но го връщат на бял кон и задълго. Трябва да е ясно, с това ръководство, с тези хора, които направиха БСП за първи път подвластна на икономически и корпоративни интереси и групировки, ние нямаме никакъв шанс на изборите. Затова е необходима промяната в партията", категоричен е Овчаров.

"Надявам се, че разумът ще надделее в политиката", е заглавието над интервю в "Монитор" с Атанас Мерджанов, председател на ПГ на Коалиция за България. В отговор на въпрос Мерджанов дава оценка за работата на кабинета "Орешарски"За мен това беше полезното управление и полезното правителство на България. Въпреки че беше силно обругавано и под сериозен предварително организиран натиск, кабинетът успя да свърши редица полезни неща за България и за нейното икономическо стабилизиране."

"Политическата нестабилност може да хвърли сянка върху икономиката", коментира пред "Капитал Daily" еврокомисар Кристалина Георгиева. "Надеждата на България за по-добро бъдеще се казва Европа. И е важно ние да сме категорични в действията си, че Европа е нашият избор.

В Европа и по света има много пари, които лежат неизползвани, но те няма да тръгнат към нас като дестинация, ако не увеличим привлекателността и това е нашата задача. Колкото по-бързо излезем от периода на политическа нестабилност и да се надяваме, че имаме правителство с по-голяма обществена подкрепа и по-силен мандат, колкото по-бързо се върнем към това да решаваме проблемите на хората и на държавата, толкова по-добре", категорична е Георгиева.

В интервю за "Стандарт"Системата на България е стабилна. В този смисъл ме учуди, че се появи такава паника. От друга страна обаче, в България имаме лош опит от края на 90-те години, този спомен си стои, така че ги разбирам хората, които се поддават на паника.

"Трябват сериозни санкции за атака срещу банките", призовава от страниците на "24 часа" професор Огнян Герджиков, бивш председател на парламента. Може да се мисли по посока на промяна в законодателството, в частта, която засяга евентуално предвиждане на форма на вина "умисъл".

"Основните форми на вина са умисъл и непредпазливост, които имат своите подразделения. Така или иначе трябва да се търси умисъл в разгласяването на такива сведения, които са в състояние да подронят банковата система. Може да се мисли в тази посока, но да се подложи на обсъждане сред професионалната гилдия, много внимателно да се консултира със специалистите в областта на наказателното право. Прибързването в законодателството гарантира дефект", коментира Герджиков.

"Оранжев код" за извънредно положение в енергийната система бе обявен вчера в Гърция заради стачката на служителите на държавната енергийна компания, отразява на първа страница "24 часа". 13 централи на гръцкото електродружество бяха изключени в разгара на лятото при 36 градуса температура. Първоначално бе обявено поетапно прекъсване на тока от 11 ч сутринта до 14 ч следобед, като цели жилищни квартали в градовете останаха без климатици. Докато продължава стачката, прекъсвания може да има също от 18 до 22 ч.

Според челото на "Телеграф" се очакват огромни тапи, които ще задръстят пътищата и за Черно, и за Егейско море през летния сезон. Причината са планирани мащабни ремонти по трасетата към родните и гръцките курорти. Най-тежко се очаква да бъде на магистрала "Тракия", за където най-сетне е планирана да започне пълна рехабилитация на няколко участъка, които са в плачевно състояние. Заради строежа на "Струма" пък натоварено ще е и в посока Гърция.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати