28 Март 2024 г. Четвъртък

"Ханделсблат" за България: Мръсната борба на олигарсите

2014-07-03 15:11:47
"Цветан Василев, най-богатият човек в България, се бори за творението на живота си. След национaлизирането на неговата Корпоративна търговска банка бизнесменът сякаш е потънал. Държи в тайна точното си местонахождение от страх за собствената си безопасност",пише германският бизнес всекидневник "Ханделсблат" в статия от 2 юли. 

Изданието пише, че КТБ е една от двете банки, попаднали във водовъртежа на политическата криза в България. "След като престъпници атакували банковата система в България, пред банката на Василев се извили опашки. Централната банка поела контрола над КТБ, а ЕС е бил принуден да помогне на българската банкова система с кредит в размер на милиарди", се казва в статията със заглавие "Мръсната борба на олигарсите".

"В любимата си Виена 54-годишният банкер можеше да се движи необезпокояван, без охрана. Това обаче се е променило през последните няколко дни. Василев се страхува за живота си", пише още в текста.

"Ханделсблат" разказва как в България е станало прекалено горещо за "приятелски настроения към Русия банкер". "Там е бил погрешно обвинен, че е отправил три смъртни заплахи към своя враг и бивш бизнес партньор Делян Пеевски (описан като депутат от партията на турците)", пише авторът на статията Ханс-Петер Зибенхар.

Вестникът цитира Марко Арнд, ръководител на офиса на фондация "Конрад Аденауер" в София ("Конрад Аденауер" е фондацията на партията на Меркел Християндемократически съюз – бел. ред.). "Той (Делян Пеевски) доминира повечето печатни медии и имат голямо влияние над правителството, над прокуратурата и над службите за сигурност. Тези развития застрашават значително финансовата стабилност на България", казва Арнд.

Според Василев Пеевски е успял по редица комуникационни пътища да доведе КТБ до опасност от фалит. "Всичко върви срещу "добрия олигарх" Василев", пише "Ханделсблат" и допълва, че политическите му противници очевидно са стигнали прекалено далеч, защото Василев вижда бъдещето на най-бедната държава в ЕС в едно западно ориентирано модернизиране. Вестникът цитира интервю на Василев от януари тази година, в което той казва, че най-големият проблем в страната е, че политиците мислят, че са всемогъщи и недосегаеми. "Вероятно един или друг на лостовете на политическата власт е приел това като заплаха", коментира "Ханделсблат".

"Ситуацията в България не е прозрачна. Не само КТБ е изправена до стената, но и третата по големина, Първа инвестиционна банка", пише изданието и отново цитира ръководителя на фондация "Конрад Адеануер" в София Марко Арнд. "Добре информирани кръгове предполагат, че атаката над ПИБ е дело на противниците на Пеевски, тъй като той имал големи суми там", казва Арнд.

"Ханделсблат" припомня кризата през 1997 г., когато след хиперинфлация финансовата система в България се срива. "С един удар редица олигарси се оказват без дългове", заключва изданието.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати