23 Април 2024 г. Вторник

Сини и червени с еднакви критики към правителството

2010-09-06 08:58:34

Българската икономика от 20 месеца е в рецесия и няма сигнали за излизане от кризата, смята лидерът на ДСБ Иван Костов.

Данните, според него, показват, че до края на годината няма да има икономически растеж и няма да се случат плановете на правителството, а това ще увеличи дефицита в бюджета.

Няколко факта показвали, че краят на кризата не е дошъл. На първо място е това, че няма инвестиции – чуждестванните капиталовложения са намалели близо пет пъти.

Отделно, по мнението на Костов, има засилване на сивия сектор.

Правителствената програма за излизане от кризата не се реализира, а ГЕРБ чакат това да се случи от само себе си, коментира председателят на ДСБ пред БНР.

Друго солидно притеснение е, че здравната система е в колапс. В момента системата е блокирана - или ще се източи още резервът, или болниците ще престанат да лекуват.

Костов припомни, че сините, както и БСП, са поискали създаването на анкетна комисия за харченето на резерва на Здравната каса. Според лидера на ДСБ обаче за това трябва да бъде питан и бившият премиер Сергей Станишев.

Самият Станишев изрази мнение за състоянието на здравеопазването, изключително близко до това на Костов - няма пари за консумативи, няма пари за лекарства, отлагат се планови операции.

Председателят на БСП също не вижда сигнали за възстановяване на икономиката и повишаване на събираемостта на приходите. Според него има риск да не бъде изпълнен и актуализираният бюджет.

На същото мнение е лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него към момента се губят 300 милиона лева приходи. Въпреки че НАП се активизира, допълнителен дефицит ще има, смята съпредседателят на Синята коалиция.

Мартин Димитров и Иван Костов обаче са категорични, че няма да участват в разговорите за вот на недоверие на правителството, инициирани от БСП и ДПС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати