29 Март 2024 г. Петък

С цената на бутнат кворум БСП отложиха промените в НК за Възродителния процес

2014-07-02 14:08:33

ГЕРБ се опита да отложи с малко редовния месечен блиц контрол на премиера Пламен Орешарски и вицепремиерите в пленарна зала.

Депутатката Десислава Атанасова предложи „разпита" на министър-председателя и заместниците му да започне след разглеждането и приемането на промените в Наказателния кодекс.
Въпросните нови текстове от НК вълнуват втора седмица народните избраници - най-вече от ДПС и ГЕРБ.

Припомняме, акцент в предлаганите промени в Наказателния кодекс е статутът на давността на престъпленията, направени по политически причини, което засяга особено "възродителния процес".

Като отговор на идеята обаче социалистът Филип Попов предложи поименна проверка на кворума в пленарна зала, като БСП за пореден път прилагат тактиката на ГЕРБ за осуетяване на заседания.

Зам.-шефката на парламента Мая Манолова започна да брои депутатите в зала преди да подложи на гласуване желанието за промяна на часа на блиц контрола, което предизвика недоволство в дясната част на пленарна зала, където местата си заемат депутатите от опозицията.

По време на поименната проверка народните представители от БСП групово напуснаха и в зала останаха представителите на ДПС и ГЕРБ.

Очаквано, крайният резултат от броенето бе липса на кворум в пленарна залазвънец за край на днешното заседание, отмяна на блиц контрола на премиера и вицепремиерите и насрочване на следващо заседание за утре в 9 часа.

Почти три часа в началото на заседанието депутатите посветиха на определянето на седмичната си програма.

След като вчера представители на БСП, ГЕРБ и ДПС се събраха при председателя на Народното събрание, за да договорят важните законопроекти, които този парламент спешно да приеме, опозицията днес не бе доволна от предложения дневен ред за работа.

Герберката Цецка Цачева обвини управляващите в това, че са вкарали в последния момент 18 нови точки, които не са били обсъдени на вчерашните разговори.
Именно заради това ГЕРБ направи редица предложения за промени в дневния ред, като окончателният вариант постави като първа точка желанието от седмица насам промени в Наказателния кодекс.

Точка втора бе заделена по желание на ДПС за измененията в Закона за растенията, а след това списъка със задачи продължава с ратифициране на няколко споразумения.

Парламентарният шеф Михаил Миков коментира и решението на "Атака" да напусне парламента и да не осигурява кворум в пленарна зала, като обясни, че до момента няма подадени заявления от страна на депутати от парламентарната група на "Атака" за напускане на НС.
"Кворумът е функция на всички народни представители и групи", изтъкна Миков.

Той категорично отрече твърдението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че вчерашната среща за договаряне на дневния ред е била тайна и обяви, че Сидеров също е бил поканен на разговорите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати