25 Април 2024 г. Четвъртък

19-годишен дебютант изхвърли Надал от "Уимбълдън"

2014-07-02 08:56:53

Участващият с "уайлд кард" Ник Кирьос сътвори най-голямата сензация на "Уимбълдън", след като елиминира двукратния шампион и лидер в световната ранглиста Рафаел Надал. 

19-годишният австралиец с гръцки корени постигна паметна победа със 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3 и още при първото си участие достигна четвъртфиналите на най-стария тенис турнир в света. 

Кирьос, който заема 144-ото място в световната ранглиста и влезе в основната схема с покана от организаторите, постигна първата си победа срещу играч от топ 10 и в понеделник за първи път ще влезе в топ 100, като ще се изкачи най-малко със 78 места до 66-ата позиция. 

Надал пък може да отстъпи първото място в световната ранглиста, ако Новак Джокович спечели титлата.

Испанецът, който преследваше 15-а титла от Големия шлем и трета в Лондон, не успя да намери решение срещу чудовищния сервис и мощния форхенд на младия Кирьос. 

Лидерът в световната ранглиста допусна само един пробив в мача, но от своя страна също само веднъж спечели подаването на съперника и получи твърде малко шансове срещу 193-сантиметровия австралиец. 

Кирьос завърши мача със 70 печеливши удара, включително с 37 аса, като спечели 83% от точките при свой първи сервис. 

В първия сет Кирьос спечели 19 точки при 19-те разигравания след вкаран първи сервис и 10 от 14-те след втори. Той показа и стопроцентова ефективност при излизанията си на мрежата, като не даде нито една точка за пробив на Надал. 

Испанецът печелеше малко по-трудно своите подавания, като трябваше да спасява три точки за пробив. Той обаче се справи и стигна до тайбрек. В него Кирьос поведе с 3:0, а при 6:3 стигна до три сетбола. Надал спаси първите два, но при третия австралиецът реализира директна точка от сервис. 

Във втория сет лидерът в световната рагнлиста започна малко по-често да притеснява сервиса на съперника. Въпреки това изглеждаше, че ще се стигне до втори тайбрек, след като в първите единадесет гейма отново нямаше точки за пробив. 

Надал обаче стигна до възможност да спечели подаването на съперника в последния възможен момент. Кирьос се спаси с ас, но испанецът получи втори шанс. Този път той показа изключителната си защита, задържа се в разиграването и дочака грешка на австралиеца, за да изравни сетовете. 

Третата част отново премина пред тотална доминация на сервиращите. Единствената точка за пробив се откри пред Надал и тя беше с цената на сетбол при 6:5. Кирьос обаче пласира три перфектни сервиса и стигна до тайбрека. 

В него резултатът се движеше точка за точка, а младият австралиец първи стигна до сетбол при 6:5. Той разгада втория сервис на Надал и със страхотен форхенд по обратния диагонал принуди испанеца да сгреши, за да поведе с 2:1 сета. 

Кирьос продължи да играе страхотно и в четвъртия гейм на четвъртия сет реализира първия си пробив в мача, за да поведе с 3:1. 19-годишният тенисист затвърди пробива си се доближи само на два гейма от победата. 

Австралиецът се справи безупречно в следващите си две подавания, а при първия си мачбол реализира ас, за да приключи мача след 2.58 часа. 

Четвъртфиналите при мъжете:
Новак Джокович - Марин Чилич
Анди Мъри - Григор Димитров
Станислас Вавринка - Роджър Федерер
Милош Раонич - Ник Кирьос
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати