25 Април 2024 г. Четвъртък

Мартин Шулц е новият стар председател на ЕП

2014-07-01 15:17:30
Мартин Шулц бе избран за председател на Европейския парламен в следващите две и половина години, предаде БТА. Това стана ясно на днешната учередителна сесия на институцията.

След като приключи мандата си, най-вероятно той ще бъде заместен от представител на Европейската народна партия, според постигнатата вече договореност между двете най-големи групи в ЕП. 

В избора за председател участваха 723 депутати. Изискваното абсолютно мнозинство съставляваше 307 гласа, а Шулц бе подкрепен от 409 евродепутати. Останалите претенденти за поста бяха Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица, Испания), Саяд Карим (Европейски консерватори и реформатори, Великобритиния) и Улрике Луначек (Зелени, Австрия).

При поемането на поста Шулц отбеляза, че е първият председател на ЕП с втори мандат, след като бе начело на институцията във втората половина от мандата на предходния парламент. Той открои сред акцентите в предстоящата работа на ЕП преговорите със САЩ по търговското споразумение, защитата на човешките права в цифровата ера, въпросите на миграцията и убежището, равенството на половете, заетостта, икономическия растеж, осигуряването на повече справедливост, независимост в енергийната политика на ЕС. 

Шулц добави, че Общността следва да има независима енергийна политика, със сигурност на доставките и достъпни цени на енергоносителите. „Тези, които искат да търгуват с ЕС, трябва да приемат върховенството на закона, а не да изповядват правото на по-силния“, заяви Шулц. Той се обяви в защита на човешкото достойнство без значение на произход, пол, сексуална ориентация,етническа и религиозна принадлежност.

Осмият мандат на Евопейскияпарламент бе открит тържествено, с изпълнение на на химна на ЕС "Ода на радостта", представен от Страсбургската филхармония. Четиримата кандидати за председател на ЕП изложиха своите програмни намерения, а след това започна процедурата за тайно гласуване.
Преди гласуването четиримата кандидати направиха обръщение към евродепутатите. Шулц призова за сътрудничество между парламентарните групи. „Сътрудничеството е в основата на нашата работа, никой не получи мнозинство от избирателите“, отбеляза той и допълни, че „никой не може повече да заобиколи ЕП, защото тежестта му вече е равнопоставена на останалите институции на ЕС“.

Вторият кандидат, Пабло Иглесиас, посочи в обръщението си, че най-добрата част от историята са революциите, довели до освобождение от монарсите и от богатството. 

Над националните органи не трябва да отнемат свободата на нашите народи. Лобитата служат на интересите на милионерите, това е скандално и противоречи на принципите на демокрацията, добави той. 

Саяд Карим коментира, че вече е сключена сделка за председателския пост в ЕП още преди да е пусната една бюлетина. Думите му бяха насочени към постигнатата преди дни договореност между левицата и десницата в ЕП за поделянето на председателския мандат. Карим отбеляза, че девизът на изборите през май бе "Този път е различно". За съжаление, само няколко седмици след изборите сме приканени да подкрепим удобен консенсус, постигнат при закрити врата, поясни той. 

Улрике Луначек също изрази критика към тези договорки. „Изправени сме пред предварително сключена сделка, а демокрацията е въпрос на избор“, заяви тя.
Луначек обеща, че ако бъде избрана, ще сложи край на ограниченията в обществените разходи в ЕС, донесли бедност и накарали младите да възприемат Европа не като възможност, а като заплаха. Тя подкрепи идеята ЕП да заседава само на едно място. 

По-късно днес днес ЕП ще определи и заместник-председателите на институцията.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати