29 Март 2024 г. Петък

Кои „дребни” навици водят до сериозни репродуктивни проблеми?

2010-09-05 16:21:18
„Carpe Diem” е максимата на огромна част от младите хора по целия свят. Из нашите географски ширини обаче желанието да живееш днес и да грабнеш момента се удовлетворява по един крайно деструктивен начин.

За последиците от авантюристичните експерименти не се мисли, защото здравето по презумпция се възприема като даденост, поне докато не го изгубиш. Готови ли сте обаче заради цигарите, алкохола и суета да се сбогувате с най-изконната човешка мечта – тази да имаш дете?

„Младото поколение у нас има доста вредни навици, които нанасят трайни щети върху неговата плодовитост. Пуши, пие, спи по два часа, купонясва безкрайно... Да не говорим за наркотиците и другите опиати, към които се посяга от време на време.” Това обясни пред Хелт медия д-р Валентина Григорова, специалист акушер-гинеколог и заместник-директор на Първа АГ болница „Света София”.

„Младите не трябва да смятат, че животът е за един ден. Хората, които искат да създадат потомство, е хубаво да се съобразяват с някои неща. Не казвам, че младежите не трябва да се забавляват, просто е необходима някаква мяра. Всичко умерено е полезно, всичко прекалено е вредно”,  посочи д-р Валентина Григорова.

 „Други фактори, които влияят върху плодовитостта на младите хора, са ранното започване на полов живот и безразборните сексуални контакти. Този промискуитет (много интимни партньори), така характерен в днешно време, лесно води до заразяване с какви ли не болести, които се предават по полов път. Мога да дам за пример заразяването с човешкия папилома вирус. Това е една от основните причини не само за намалената плодовитост, но и за увеличения риск за живота на самата жена”, изтъкна заместник-директорката на Първа АГ болница „Света София”.

Здравословното тегло при успешното зачеване също играе роля.

„Затлъстяването оказва огромно влияние върху плодовитостта. Даже жените, които са със свръхтегло, първо ги съветваме да редуцират телесната си маса и чак след това да правят опити за забременяване. При много слабите дами също има рискове и проблеми, но те не са чак толкова големи в сравнение с първата група”, поясни д-р Григорова.

Ето и нейният съвет, който всяко младо момиче е чувало поне стотина пъти от своята баба – „Пази си кръста”. 

„Разбира се, че начинът, по който се обличат младежите днес, оказва негативно влияние върху тяхното репродуктивно здраве. Момичетата трябва да пазят тазовата си част, защо там се намират яйчниците. Модерните прашки по никакъв начин не защитават тази деликатна област. 

Младежите пък не трябва да носят прекалено тесни слипове или дънки. Това са едни все дребни неща, които просто се натрупват, кумулират и ефектът е, че на все повече хора им се налага в напреднала възраст да прибягват до ин витро процедури”, каза още д-р Валентина Григорова.


източник: health.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати