20 Април 2024 г. Събота

Напускате работа? Препоръки за действие

2014-07-01 08:25:34

Кадър от филма "Навитакът", Снимка: outnow.ch


Много хора мразят работата си, но не смеят да я напуснат, заради страха си от неизвестното. Също така голям процент от хората тайничко си фантазират, че набират смелост и гордо съобщават на шефа си (когото презират), че подават оставката си.

 

Ако все пак успеете да намерите тази смелост у себе си и се решите да превърнете фантазията в реалност, то си направете план за действие след това.

Има хиляди причини, които биха могли да ви накарат да се откажете от сигурната си работа, вариращи от преумора и апатия, до по-добра оферта от конкурент.

Каквито и да са мотивите ви да напуснете, тук са 8 неща, които трябва да направите след това: 

1. Останете в добри отношения с бившите си шефове. След като вече сте решили, че напускате работата си, отделете време, за да поговорите приятелски с колегите и шефовете си и да им благодарите за тяхната помощ и подкрепа. Не е добре да горите мостовете зад себе си.


2. Въздържайте се от критики за бившия си работодател.
 Обичайно е служителите да говорят неприятни неща за бившите си работодатели, когато ходят по интервюта за работа. Това е лоша идея, дори ако негативните коментари не стигнат до хора от предишната ви фирма. Ако нападате някой, който не може да се защити, ще изглеждате злобни и злопаметни.1. Останете в добри отношения с бившите си шефове. След като вече сте решили, че напускате работата си, отделете време, за да поговорите приятелски с колегите и шефовете си и да им благодарите за тяхната помощ и подкрепа. Не е добре да горите мостовете зад себе си.

3. Напуснете едва след като приключите ангажиментите си. Експертите казват, че напускането на работа възможно най-скоро след даване на предизвестието, може да се възприеме като безотговорно, тъй като ще се отрази на колегите ви. Те ще трябва да поемат недовършената ви работа и ще останат с лош спомен за вас. Вашите недовършени проекти ще се превърнат в тяхно „главоболие“ и те ще ви намразят за това.

4. Измислете си финансов план. Преди да решите да се откажете от работата си (и ако нямате все още нова), измислете как точно ще се издържате през идните поне шест месеца. Най-добре е да сте събрали „пари за черни дни“. Първото нещо, което трябва да знаете е колко точно пари имате на разположение и да измислите как да намалите разходите си, така че тези пари да ви стигнат, докато започнете нова работа.

5. Дайте си кратка почивка. Ако сте работили дълги години за една и съща компания, която сега напускате, може би е добре да си дадете два-три месеца почивка, за да презаредите батериите си. Не е добре да се отдалечавате по-дълго от пазара на труда, защото това може да е проблем на бъдещите ви интервюта.

6. Измислете какво точно искате да правите в бъдеще. Ако сте решили, че сега е моментът да промените кариерата или работната си среда, то първо определете предпочитания от вас тип работа, която ще търсите занапред. Помислете кои са вашите силни страни и страсти, за да си изясните на какви позиции да кандидатствате. Помислете какви умения, знания и опит имате и какво ви отличава от останалите.

8. Бъдете дискретни в социалните медии. Не се хвалете в социалните медии, че доброволно сте минали на работа в „офлайн режим“. Не е нужно целият свят да знае, че сте напуснали фирмата си по собствено желание. А и много хора ще си помислят, че не е било точно така.

източник: tialoto.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати