26 Април 2024 г. Петък

Преглед на пресата: Средната пенсия става 311.35 лв., таванът - 840 лв.

2014-07-01 07:42:53
Най-високата пенсия става 840 лв. вместо досегашния таван от 770 лв., съобщава вестник "Сега". Увеличението влиза в сила от днес и е по т.нар. швейцарско правило с 2.7%. Така средната пенсия става 311.35 лв., обясни шефът на НОИ Бисер Петков. "Това означава малко над 8 лв. средно увеличение за всички пенсии без тези, които са на тавана. Ако се вземат предвид и максималните пенсии, общото увеличение стига 10 лв.", допълни Петков. С вдигането на тавана около 11 200 пенсионери ще започнат да получават действителния размер на пенсията си, но 42 200 души ще продължат да бъдат ощетявани.

Промяната в БСП е наложителна и тя трябва да мине през разграничаване от наследството на сегашния лидер. Това казва в интервю за "24 часа" Георги Първанов, лидер на АБВ.  "Уви, в БСП се разви клиентелизъм", прави своята оценка той. Първанов е категоричен, че АБВ няма да участва в коалиция с ДПС. "Движението трябва да остане поне един мандат на резервната скамейка, това ще е здравословно за ДПС."

"Преса"Сидеров пое пиара на православието". Лидерът на "Атака" ще ръководи медийната политика на Интерпарламентарната православна асамблея (ИПАП). В Москва той е бил преизбран за ръководител на Комитета по средствата за масова информация. Сидеров бе в руската столица от 26 юни до вчера и по тази причина пропусна политическите консултации в парламента и при президента. Обръщайки поглед към случващото се в държавата, "Преса" призовава за един месец да се наложи бърза диктатура на Закона в парламента.

Сергей Лавров идва у нас на 7.07, поводът - 135 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, припомня "Стандарт". Външният министър на Русия ще има срещи с премиера Пламен Орешарски и с колегата си Кристиан Вигенин. Визитата на руския дипломат се готви от външно министерство със съдействието на руското посолство у нас. Какви още срещи ще има Лавров в България обаче все още не е ясно. 
"Сега" дооформя лицето на деня със социална новина.

"ГЕРБ показа симптоми за ново мислене и поведение. Като цяло политиците се стреснаха и намалиха популизма. Бунтарите в БСП са твърде разнородни, за да успеят. АБВ е опит за пробив в дясната хегемония на прехода", това е обобщението на развиващите се процеси в българския политически живот на социолога Живко Георгиев, направено пред "Стандарт".

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)  вчера изненадващо се отказа от планираното нищожно намаление на цените на тока със средно 0.66% и вместо това одобри поскъпване, съобщава "Сега". Клиентите на ЧЕЗ ще плащат по-високи сметки средно с 2.78%, за ЕВН токът ще поскъпне с 0.64%, а за "Енерго-Про" - с 2.5%. Със средно 2.6 % поскъпва и парното в страната, докато цената на природния газ пада с 1.81%. Цените влизат в сила от днес.

Българската народна банка поиска да се криминализира разпространението на невярна и заблуждаваща информация, касаеща банките в България. От БНБ предлагат затвор от 5 до 10 години за всеки, който разпространява "заблуждаваща или невярна информация или други сведения за банка или финансова институция, които могат да доведат до всяване на паника в населението", пише "Дума".

„Труд” коментира и обвинението на двамата брокери за саботажа на банките. Това са - 40-годишният чех с български паспорт Робърт Димитров, който е съдружник в "Глобал Маркетс", и директорът във фирмата Кирил Джабаров (29 г.), който е син на друг от собствениците - Томчо Джабаров. Останалите четирима, арестувани през уикенда в София заради  опита за дестабилизация на банките чрез тревожни съобщения, са разпитани и освободени, съобщиха от прокуратурата. Показания са дали общо 19 свидетели. По неофициална информация сред тях бил и третият съдружник в "Глобал Маркетс" Йордан Моллов. 

Д-р Дечо Дечев, ръководител на болница "Св. Иван Рилски", прави анализ на причините, довели до финансовия колапс на болничната система пред "24 часа". Според него кризата е заложена в нормативните документи, уреждащи отношенията между  Здравната каса ( НЗОК) и болниците. "Една от най-строго пазените тайни в касата сега е какви суми са платени на отделните болници по месеци. На фона на тоталната липса на ефективен контрол от страна на касата, мисля че много трудно ще се приеме актуализация на здравния бюджет сега, касата иска пари, а не казва какви мерки предприема срещу течовете", аргументира позицията си д-р Дечев.

На страниците на "Телеграф"Кажете на близките си  дали искате да сте донор". Лекарят вижда проблемните зони в  полето на донорството в България единствено в лицето на държавата и политиката й в тази област.

Д-р Станимир Хасърджиев разяснява за "Новинар"Новите лекарства срещу хепатит са революция в медицината. Това са медикаменти, които директно атакуват вируса на хепатита. След тримесечна терапия с тях може да се говори за почти стопроцентово излекуване от това заболяване. Цената на лекарствата най-вероятно ще бъде доста висока. За съжаление в България административните процедури по одобряване и разрешение на нови лекарства са много тромави, но ние работим активно в момента, включително и с фармацевтичната индустрия, за да може да се предложат механизми на държавите в Европа, чрез които тези лекарства по-бързо да стигнат до пациентите." (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати