25 Април 2024 г. Четвъртък

ДКЕВР повишава цената на тока от 1 юли заедно с тази на парното, газът поевтинява

2014-06-30 23:58:32
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши на свое закрито заседание днес да повиши минимално от 1 юли 2014 г. цената на електроенергията за крайните битови клиенти, се разбира от решението на регулатора.

За клиентите на ЧЕЗ в Западна България цената на дневната електроенергия ще се повиши от утре с 2.78%, а на нощната - с 2.22%, за клиентите на ЕВН в Югоизточна България цените на тока ще се увеличат с 0.64 процента при дневната тарифа и 0.22% процента при нощната, за клиентите на Енерго-Про в Североизточна България цената на дневната електроенергия ще се повиши с 2.5%, а на нощната електроенергия - с 1.01%.

Първоначално ДКЕВР смяташе да намали цените на нощната електроенергия с близо 4% за ЕВН и Енерго-Про, а средно за страната да има минимално намаление от около 0.6 на сто на цената на тока.

Държавната комисия днес окончателно на свое закрито заседание какви да бъдат новите цени на парното и топлата вода от 1 юли 2014 г. В съобщението се уточнява, че средно за страната цената на топлинната енергия се повишава с 2.6%.

За София поскъпването е 5.9 на сто. За клиентите на "ЕВН Топлофикация" в Пловдив цената се повишава с 5.1%, във Варна топлата вода и парното ще поскъпнат с 5.5 на сто, във Велико Търново - с 4.5%, в Разград - с 3.7 на сто. За клиентите на "Топлофикация Русе" увеличението е 9.8 на сто, а за "Топлофикация Габрово" - 7.2 на сто.

Има и градове обаче, в които цената на парното и топлата вода ще намалее. В Плевен цената се намалява с 2%, в Бургас - с 0.1%, в Перник - с 11.7%, в Сливен - с 3.6%. Първоначално ДКЕВР предвиждаше значително по-високи цени на парното и топлата вода, но топлофикациите реагираха остро, изразявайки опасения, че така ще загубят клиентите си.

ДКЕВР утвърди още цена на природния газ от 1 юли 2014 г. в размер на 601.69 лв. за 1000 кубически метра без акциз и ДДС, което е намаление с 1.81% спрямо действащата сега цена на синьото гориво. В своето ценово заявление "Булгаргаз" бе предложил цената за третото тримесечие да се запази на сегашното ниво в размер на 612.80 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС.

Решението си за намаление на цената на горивото ДКЕВР аргументира с определянето на усреднените стойности на алтернативните горива за предходните девет месеца с включени отчетените котировки за септември 2013 г. и изменението на усреднените стойности за текущия ценови период спрямо определените за предходния ценови период.

Коригирана е и прогнозната калоричност на природния газ в съответствие с отчетените цени по фактури за предходните месеци. В първоначалното си предложение ДКЕВР смяташе да намали цената на природния газ с 2.47 на сто.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати