26 Април 2024 г. Петък

8 причини защо и въглехидратите могат да помагат за отслабване

2010-09-05 16:18:55
Опитвате се да отслабнете? Включете в хранителния си режим и правилния вид въглехидрати – това е тайната за отслабване и поддържане на новата фигура завинаги.

Когато говорим за правилния вид въглехидрати, имаме предвид най-вече тези, съдържащи се в неразтворимите фибри. Стотици представителни изследвания сочат, че по този начин се яде по-малко, изгарят се повече калории, човек се чувства по-енергичен, а освен това такава диета намалява въздействието на стреса и понижава холестерола.

Звучи твърде хубаво, за да е истина? Предлагаме ви цели осем, базирани на доказателства, причини, поради които трябва да върнете въглехидратите в хранителния си режим.

1. Приемът на достатъчно въглехидрати има пряко отношение към стройната фигура

Скорошно изследване е доказало, че най-слаби хора са тези, които ядат най-много въглехидрати, и обратното - най-пълните ядат най-малко въглехидрати. Изследователите заключават, че шансовете да отслабнете и да останете със стройна фигура са най-добри, когато 64% от общите дневни калории са получени от въглехидрати, или иначе казано 361 г. Това се равнява на няколко пълнени печени картофа (нещо, което вероятно сте избягвали да ядете, спазвайки други диети).

Повечето нисковъглехидратни диети ограничават въглехидратите до по-малко от 30% от общите дневни калории, а понякога и под 30 г на ден.

2. Въглехидратите засищат

Много храни, пълни с въглехидрати, действат като потискат силно апетита. Те са дори по-засищащи от протеините и мазнините. Въглехидратите, съдържащи се в неразтворимите фибри засищат, защото се храносмилат по-бавно от другите видове храна, като по този начин ускоряват появата на усещане за ситост и в корема, и в мозъка.

Проучване, извършено в Университета на Съри във Великобритания, е установило, че консумирането на неразтворими фибри е карало участниците в изследването да консумират 10% по-малко калории (което са средно 150-200 калории) през следващия ден, защото се чувствали по-малко гладни.

3. "">4. Въглехидратите контролират кръвната захар

Правилният микс от въглехидрати е най-добрият начин да контролирате кръвната захар и съответно да се предпазите от диабет. Хората, които се придържат към хранителен режим, богат на неразтворими фибри, могат да понижат кръвната си захар след хранене и отговорът на инсулина с до 38%.

Яжте въглехидратите, които искате, но ги комбинирайте, за да не предизвикат рязко повишаване на кръвната захар. Вместо да ядете бял ориз, преминете на кафяв и го комбинирайте с боб, царевица или други, съдържащи фибри храни, които поддържат кръвната захар по-добре балансирана, отколкото би била тя с нисковъглехидратните диети.

5. Въглехидратите ускоряват метаболизма

Богатите на неразтворими фибри храни ускоряват метаболизма и другите естествени методи на тялото за изгаряне на мазнините. Когато неразтворимите фибри преминава през храносмилателната система, се освобождават мастни киселини, които съдействат за изгарянето на мазнините, особено в областта на корема. Тези мастни киселини помагат да се запази мускулната маса – а това се отразява на метаболизма, като помага да отслабнете по-бързо. 

6. Въглехидратите разрушават мазнините в коремната област

Въглехидратите ще ви помогнат да изгорите мазнините в областта на корема по-бързо от другите храни, дори ако консумирате същото количество калории. Изследвания показват, че такъв тип храни повишават активността на ензимите, изгарящи , изгарящи мазнини, и понижават активността на ензимите, складиращи мазнини.

7. Въглехидратите засищат за по-дълго

Въглехидратите поддържат чувството за ситост по-дълго от другите храни. Причината е в това, че мозъкът работи подобно на уред за измерване на наличното гориво и подава сигнал за хранене, когато „резервоарът“ (т.е. стомахът) е празен. Храните, богати на неразтворими фибри, освобождават в червата хормони за ситост и правят клетките по-чувствителни към инсулина.

8. Въглехидратите създават усещане за комфорт

Хората, които възприемат такъв режим на хранене, се чувстват релаксирани и доволни, защото отслабват без да се лишават от толкова много храни, богати на въглехидрати, които другите диети забраняват.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати