26 Април 2024 г. Петък

ДАНС разкри организаторите на банковата атака

2014-06-29 20:53:30

В 15:30 ч. днес служители на Държавна агенция „Национална сигурност", под ръководството на Районна прокуратура - София, са проведоха специализирана операция на територията на столицата. 
Задържани са две лица - български граждани за противозаконни действия по чл. 326, ал. 1 от НК, съобщават от агенцията.

Установено е, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки" със следното съдържание:

  • Изпадането в ликвидна криза на една от най-големите български банки, Корпоративна Търговска Банка, напомни за съществуващите рискове, които съществуват при съхранение на активи в депозити и депозитарни инструменти.
  • В допълнение, фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и неможе да покрие загубите на влогове дори за една от много български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки.
  • Корпоративна Търговска Банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха долели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към, гръцката финансова криза.
  • Впредвид ниските лихви по депозитите и високата вероятност от фалит, рискът за вложените активи е неоправдан.
  • Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат избубени или пожертвани за спсяването на българската икономика.
  • Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства."

(Запазен е оригиналният правопис), уточняват от ДАНС

При извършените процесуално-следствени действия от офис на територията на София са иззети компютърни конфигурации. Установена е връзка между лицата и задържаните по-рано в столицата четирима души, припомняме - вчера един арестуван, а тази сутрин още трима.

Държавна агенция „Национална сигурност" благодари за бързата реакция и желанието за сътрудничество на гражданите.
На телефоните, предоставени вчера от ДАНС, в агенцията са получени многобройни сигнали, които са послужили за образуване на проверки и предприемане на конкретни действия.

Припомняме, след като в четвъртъ и петък бяха установени атаки срещу банковата система, ДАНС, МВР и прокуратурата се задействаха, Цацаро, Йовчев и Писанчев проведоха дълга съботна среща, след която започнаха арести, някои от които на базата на сигнали на потърпевши от атаката граждани.

Междувременно, след над 4-часови консултации, президентът Плевнелиев обяви, че банкова криза в страната няма.
Припомняме, при него бяха лидерите на парламентарните формации, двете партии, спечелили евродепутатски мандати, премиерът Орешарски, финансовият министър Чобанов, както и шефът на БНБ Искров.

Парите в банковите институции са гарантирани. Банките ще продължат да работят. Валутният борд е непоклатим до преминаване на България към еврото, като дотогава истойността на българския лев спрямо 1 евро няма да се разклати, увери президентът.

Политическите партии и институциите, участвали в днешните консултации декларират своята решителност и готовност да осигурят всички необходими ресурси за гарантиране на банковата сигурност на страната, заяви още държавният глава.

Той посочи, че всички парламентарно представени партии обединяват усилията си за запазване на финансовата стабилност на страната. Заставаме зад всяка банка, подложена на атака. В ход са законодателни промени в подкрепата на финансовата стабилност, обяви Плевнелиев.

По думите му няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака, посочи президентът.

Той призова хората да не теглят излишно парите си, но ако това се налага да бъдат спокойни, че пари в банките има.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати