Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow Крими arrow ДАНС разкри организаторите на банковата атака

ДАНС разкри организаторите на банковата атака

  Print E-mail
2014-06-29 20:53:30
източник: news.bg

В 15:30 ч. днес служители на Държавна агенция „Национална сигурност", под ръководството на Районна прокуратура - София, са проведоха специализирана операция на територията на столицата. 
Задържани са две лица - български граждани за противозаконни действия по чл. 326, ал. 1 от НК, съобщават от агенцията.

Установено е, че лицензиран инвестиционен посредник е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. на физически и юридически лица са изпратени стотици съобщения, озаглавени „Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки" със следното съдържание:

 • Изпадането в ликвидна криза на една от най-големите български банки, Корпоративна Търговска Банка, напомни за съществуващите рискове, които съществуват при съхранение на активи в депозити и депозитарни инструменти.
 • В допълнение, фондът за гарантиране на влоговете е изключително декапитализиран и неможе да покрие загубите на влогове дори за една от много български банки, а БНБ няма юридически права да компенсира влогове на фалирали банки.
 • Корпоративна Търговска Банка НЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА банка в ликвидна криза. Налице са индикации, че Уникредит, Инвестбанк и Токуда са в много тежко състояние и дори и малък процент тегления биха долели тези институции до фалит. В това число, не засягаме банките, които са филиали на гръцки финансови институции и чиито активи имат директна експозиция към, гръцката финансова криза.
 • Впредвид ниските лихви по депозитите и високата вероятност от фалит, рискът за вложените активи е неоправдан.
 • Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г. Депозитите на гражданите ще бъдат избубени или пожертвани за спсяването на българската икономика.
 • Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства."

(Запазен е оригиналният правопис), уточняват от ДАНС

При извършените процесуално-следствени действия от офис на територията на София са иззети компютърни конфигурации. Установена е връзка между лицата и задържаните по-рано в столицата четирима души, припомняме - вчера един арестуван, а тази сутрин още трима.

Държавна агенция „Национална сигурност" благодари за бързата реакция и желанието за сътрудничество на гражданите.
На телефоните, предоставени вчера от ДАНС, в агенцията са получени многобройни сигнали, които са послужили за образуване на проверки и предприемане на конкретни действия.

Припомняме, след като в четвъртъ и петък бяха установени атаки срещу банковата система, ДАНС, МВР и прокуратурата се задействаха, Цацаро, Йовчев и Писанчев проведоха дълга съботна среща, след която започнаха арести, някои от които на базата на сигнали на потърпевши от атаката граждани.

Междувременно, след над 4-часови консултации, президентът Плевнелиев обяви, че банкова криза в страната няма.
Припомняме, при него бяха лидерите на парламентарните формации, двете партии, спечелили евродепутатски мандати, премиерът Орешарски, финансовият министър Чобанов, както и шефът на БНБ Искров.

Парите в банковите институции са гарантирани. Банките ще продължат да работят. Валутният борд е непоклатим до преминаване на България към еврото, като дотогава истойността на българския лев спрямо 1 евро няма да се разклати, увери президентът.

Политическите партии и институциите, участвали в днешните консултации декларират своята решителност и готовност да осигурят всички необходими ресурси за гарантиране на банковата сигурност на страната, заяви още държавният глава.

Той посочи, че всички парламентарно представени партии обединяват усилията си за запазване на финансовата стабилност на страната. Заставаме зад всяка банка, подложена на атака. В ход са законодателни промени в подкрепата на финансовата стабилност, обяви Плевнелиев.

По думите му няма причини да се поддаваме на паника. Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака, посочи президентът.

Той призова хората да не теглят излишно парите си, но ако това се налага да бъдат спокойни, че пари в банките има.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  Новини Откриха прострелян издирвания шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. 44-годишният Николов, обявен за издирване в четвъртък, 13 декември, е намерен мъртъв в колата си до Бузовград, съобщиха от ...
  Новини И днес ще продължи издирването на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, който от 48 часа вече е в неизвестност. От полицията в Стара Загора признаха, че са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?